Nyheter

Sjöbod eller sommarstuga: Användningssätt är avgörande

Nyheter • Publicerad 18 april 2008

BORGHOLM

Kan en sjöbod se ut hur som helst?

– Ofta en bedömningsfråga från fall till fall där stadsarkitekten och nämnden gör bedömningen av vad som passar in eller inte, säger Lennart Bohlin på miljö- och byggnadsförvaltningen i Borgholm.

Fler sjöbodar inom Borgholms kommun än den nu omskrivna och omdiskuterade i Byxelkrok är föremål för heta känslor. Både utformning och användning kan få sjöbods-grannar att ilskna till och ägare att gå till försvar.

FÖNSTER MOT HAVET

Ett exempel är fullmäktigedamoten Kerstin Bjellerts sjöbod strax söder om Djupvik vars existens och två fönster mot havet stötts och blötts av länsstyrelsen, miljödomstolen och miljööverdomstolen sedan 2004. Länsstyrelsen sa i januari 2004 nej till uppförande av sjöboden, men året efter gav miljööverdomstolen bygget dispens förutsatt att boden endast försågs med ett mindre fönster på gaveln. Problemet var att sjöboden redan hade två fönster, båda på ena långsidan, den mot havet. Nya turer vidtog där Bjelllert med make påstod att de två fönstren satts igen, vilket länsstyrelsen synade genom ett besök på platsen.

– Länsstyrelsen konstaterade dock vid syn att fönstren inte allt satts igen, men att två fönsterluckor hängts för, sägs det i ett länsstyrelsebeslut.

Paret Bjelllert prövade än en gång den rättsliga vägen för att behålla fönstren, utan att få gehör. Den 29 februari i år gick tidsfristen ut för fönstren och i dag är de borta, men gluggarna är kvar, övertäckta med någon typ av träskivor.

– Frågan är om det räcker, länsstyrelsen kan ha synpunkter på övertäckningen, funderar Lennart Bohlin på miljö- och bygg i Borgholm.

I ärendet med sjöboden i Byxelkrok har förvaltningen ännu inte satt ner foten.

– Det fallet har vi inte hunnit titta på.

BEDÖMNINGSFRÅGA

Även om han flaggar för mörkertal ”det finns säkert andra bodar med liknande fönster som ingen ser eftersom det ligger mot havet” bedömer han problemet som litet – de flesta bygger och använder sina sjöbodar på rätt sätt.

– Det finns inte ens en handfull tvistärenden när det gäller sjöbodar, men när det sker uppenbara galenskaper, som den ”aktiva ortspolisen” säkert lär rapportera om, och när nämnden träffar på felaktigheter ute på sina besiktningsresor, då blir det ett ärende.

Rätt och fel är en gråzon. Det finns stöd i plan- och bygglagen för att ställa krav mot byggnadens utformning och placering där hänsyn ska tas till såväl platsens historik som intilliggande byggnaders arkitektur.

– Generellt är det en bedömningsfråga: Vad passar och vad passar inte in? Det befintliga byggnaderna på platsen är ofta normgivande för det beslut som fattas på kommunal nivå, det vill säga av stadsarkitekten och nämnden, säger Lennart Bohlin.

Fönster kan vara rätt i ena fallet, men fel i det andra?

– Som jag sa, det är en bedömningsfråga. Fönster kan vara hinder om de avviker för mycket.

Den som går i ombyggnadstankar bör, för att undvika eventuella trubbel med grannar och myndigheter, alltså undvika större fönster mot havet. Även storleken på boden har betydelse.

– När det gäller nya bodar hade länsstyrelsen länge en maxgräns på 10 kvadratmeter, sedan har man av anpassningsskäl godtagit upp till 15 kvadratmeter.

ANVÄNDNINGSSÄTTET

Käpphäst nummer två i sammanhanget är användningssättet. Sommarstuga är blankt nej, bod för fiskeredskap till husbehovsfiske helt rätt – vilket medfört att många sjöstugeägare, åtminstone på papperet, är hängivna fritidsfiskare. Att sjöboden sedan är renons på fiskeredskap är en annan historia.

– Sjöbodar får inte användas till bostadsändamål. Om du hyr ut din sjöbod eller är där i veckor i sträck och installerar torrdass och andra faciliteter för boende, då har du passerat gränsen, berättar Lennart Bohlin.

– Men det är inget stort problem. Här på Öland har vi inte det sjöstugeboende som finns på andra ställen, som på västkusten. Samtidigt finns det undantag där man etablerat boende.

Ett samhälle i förändring innebär även att sjöbodarna brukas annorlunda.

– Man är där på helgen, åker ut med båten, sitter och grillar utanför och njuter av solnedgången, barnen har sina seglarbrädor där – sjöboden har blivit ett utflyktsmål, resonerar Lennart Bohlin, själv sjöbodsägare.

– Och den är knökfull med fiskegrejer!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.