Nyheter

Självkritik efter vatten-förgiftning

Nyheter • Publicerad 9 maj 2011

BORGHOLM

Cirka 200 personer insjuknade när starkt förorenat brunnsvatten kom ut i det kommunala vattenledningsnätet.

Nu gör Borgholm Energi sin läxa.

– Vi måste kunna skydda våra abonnenter från andra abonnenter och tyvärr finns det indikationer avsevärda brister, konstaterar VA-chefen Jörgen Ljungholm.

Måndagen den 5 juli 2010 började telefonerna ringa hos kommunen, drygt tio hushåll kring Föra, Djupvik, Vässby och Lofta hade drabbats av svår magsjuka. Snabbt riktades misstankarna mot förorenat kommunalt dricksvatten.

Sedan bröt helvetet löst, cirka 200 personer insjuknade och magsjuke-utbrottet på norra Öland fick riksintresse då KD-ledaren Göran Hägglund tillhörde de drabbades skara.

SJÄLVKRITIK

Nu har kommunens vattenproducent Borgholm Energi sammanställt en rapport kring det ”Drickvattenburna sjukdomsutbrottet sommaren 2010”.

– Ett försök att beskriva det som hände och vad vi gjorde och där vi är självkritiska och försöker lära oss av det inträffade. Skulle det hända igen kan vi dels utgå från rapporten, dels dra paralleller, berättar VA-chef Jörgen Ljungholm och konstaterar att många vill veta mera.

– Dels var det oerhörd stor uppståndelse när det hände, dels har många hört av sig i efterhand; högskolor, livsmedelsverket, andra kommuner, privatpersoner.

NOROVIRUS

Rapporten, gjord av Jonas Tjörnbo, slår fast att utbrottet berodde på att kraftigt förorenat brunnsvatten från ett lantbruk pumpats ut i det kommunala ledningsnätet, detta då backventilen i korskopplingen vid lantbruket var trasig.

Viruset, som med kräkningar, diarré, feber, muskelvärk och buksmärta slog ut cirka 200 personer, var ett norovirus av genotyp GII.4 2006b.

I rapportens självrannsakan sägs att Borgholm Energi kunde ha ställt ut vattentankar i ett tidigare skede och på fler platser, tagit fler vattenprover och på ett större område, doserat in en högre halt klor från början, satsat än mer på information med mera, med mera.

FÖRBJUDNA

Två spår finns i det arbete bolaget bedriver för att förhindra liknande händelser i framtiden: inventering av liknande korskopplingar vid lantbruk och gårdar samt skärpning av reglementet.

–  Vår inventering är inte klar, men efter samråd med VVS-företagen i kommunen har vi indikationer på att det tyvärr finns väsentliga brister, på en del ställen ska det vara riktigt illa. Och detta måste bort, detta måste ändras, klargör Jörgen Ljungholm.

Från början av 1960-talet till mitten av 1990-taltet var det tillåtet för fastighetsägare att koppla samman egen dricksvattenbrunn med det kommunala dricksvattennätet om det fanns en backventil monterad mellan de två systemen.

- Men i dagens AVBA (Allmänna vattenbestämmelser) står inget om att korskopplingar numera är förbjudna och utan den formuleringen är vi tandlösa och kan enbart hänvisa till lagen om allmänna vattentjänster. Våra föreskrifter måste styras upp och det arbetet pågår.

UV

Viktigast är det stundade arbetet på fältet där högrisk-kopplingar som den vid förra sommarens vattenförgiftning ska elimineras.

– Ambitionen är att under hösten skapa medvetenhet om problemet – och där har det varit möte med LRF och de är positiva – för att genomföra åtgärderna nästa år med 2013 som reservår för eftersläntrare.

– Det ska gå och bygga bort problemet på två år och det gäller att göra det nu när utbrottet fortfarande är aktuellt för gemene man.

Efter utbrottet i Borgholms kommun har ytterligare två kommuner i landet drabbats av stora vattenförgiftningar: Östersund och Skellefteå. I båda fallen har ytvattentäkter smittats av parasiten Cryptosporidium. I Borgholms kommun finns enbart grundvattentäkter som i sig anses som garant mot Östersunds-sjukan.

– Dessutom har vi UV-strålning i samtliga verk och dammar, påpekar Jörgen Ljungholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.