Annons
Nyheter

Sjöbergs äng – snart en byggplats?

Nyheter • Publicerad 14 september 2012

FÄRJESTADEN

Ett område mitt i centrala Färjestaden som legat märkligt orört i åratal är Sjöbergs äng. Men byggentreprenörer är mäkta intresserade av marken och nu släpper kommunen en tredjedel för exploatering.

Annons

En av de mer använda rubrikerna i Ölandsbladet bör vara ”Byggbom i Färjestaden” med olika variationer. Och trycket ser inte ut att ha minskat nämnvärt. Tomtmark i centrala Färjestaden börjar snart bli en bristvara. Men det finns ett område, ett relativt stort sådant, som lämnats märkligt öde under många år – Sjöbergs äng.

Marken ägs av kommunen och telefonerna har gått varma i kommunborgen i Mörbylånga med förfrågningar från förhoppningsfulla exploatörer som önskar hugga tag i markbiten. En uppenbar kvalitetsmarkör för det aktuella området är förstås närheten till Kalmarsund.

Efter det senaste kommunstyrelsemötet i början av veckan ligger nu ängen, eller åtminstone delar av densamma, uppe på förhandlingsbordet. Eller som kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) uttrycker det hela:

– Intressenter får komma med förslag, så får vi se vad som händer.

STJÄL UTRYMME

För ögonblicket är det den norra tredjedelen av Sjöbergs äng som nu ligger ute på marknaden. Och, som Kent Ingvarsson redan antytt, förväntar man sig en lätt anstormning av angelägna exploatörer.

Den byggnation som ligger i kanten av ängen uppfördes av Mörbylånga Bostadsbolag (dåvarande stiftelse). Men Kent Ingvarsson ser gärna att den privata marknaden tar hem spelet.

– Bolaget, som för övrigt redan har nära 100 procent av hyresmarknaden i kommunen, ”stjäl” vårt kreditutrymme. Så det gör absolut inget om några privata aktörer ger sig in på marknaden.

300 – 400 KRONOR

Efter att kommunen nu meddelat sitt intresse av att motta lämpliga förslag på byggnation i området, är nästa steg en förhandling med vinnande exploatör. Allt som rör kostnader för planering, infrastruktur, VA och liknade måste klaras ut innan grävskoporna dundrar in i området.

Annons

Byggherren lär i sammanhanget få räkna med vissa byggtekniska problem. Hela marken är gammal sjöbotten. Något som medförde att det kommunala bostadsbolaget på sin tid fick påla sig en bra bit ner i marken innan de kunde börja bygga.

En direkt och högst påtaglig inkomst för kommunen, bortsett från framtida skattekraft av kommande bosättare, är själva markpriset. För inte så värst länge sedan brukade kommunen rea ut stora marksjok för 10 - 12 kronor kvadratmetern.

– Men den tiden är tack och lov förbi.

Så vad tippar du för markpris?

– Tja, någonstans mellan 300 - 400 kronor kvadratmetern, tror Kent Ingvarsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons