Nyheter

Sista sommaren för trädäcken?

Nyheter • Publicerad 12 juni 2008

BORGHOLM

Såpoperan ”Storgatans uteserveringar” fortsätter. Två av uteserveringarna har återigen fått klartecken att bryta mot gällande regler.

– Men vi har satt ner foten, bedyrar planeringschef Christer Petersson.

Trots tal om att nu är det nog och inga trädäck på Storgatan denna sommar har Borgholms huvudstråk den gamla bekanta gågatu-skruden, ”Pubben” tronar med sitt trädäck, om än nedsänkt, och ”Pizzabutiken” firade sin återöppning med att snabbt placera ut det impregnerade golvet, med iögonfallande staket och allt. Under våren och hösten förra året pekade kommunledningen ut en helt annan riktning för uteserveringarna. 2008 var året då regler skulle följas.

Från ett ksau-protokoll (kommunstyrelsens arbetsutskott) gällande Pizzabutiken: ”Utformningen av gatuserveringen skall ske så att avskärmningen blir smäcker, genomsiktlig och högst 90 cm samt att stenbeläggningen på gatan skall användas som golv till uteserveringen”. Gällande Pubbens uteserveringstillstånd sägs:

– Till säsongen 2008 ska annan utformning presenteras som överensstämmer med de riktlinjer som kommunen utarbetat.

KOMPROMISS

I kommunens riktlinjer, klubbade av fullmäktige redan 2005, för Storgatan sägs: ”Gatuserveringen skall placeras direkt på marken som är slät och utan nivåskillnader”. Varför Pizzabutiken och Pubben ändock har trädäck är inte alldeles lätt att få svar på. Enligt uppgift ska Pubbens byggnation i år orsakat rabalder och stor irritation på högsta ort för att sedan utmynna i en kompromiss då det visade sig att en tjänsteman utan beslutsrätt i frågan godkänt skapelsen. I fallet Pizzabutiken finns inget klart svar överhuvudtaget och ansvarig tjänsteman, med beslutsrätt, talar hellre om det som skall komma än det som hänt.

– Det viktiga är att vi har satt ner foten och för dialog redan nu om hur det ska se ut nästa sommar.

Sommaren 2009?

– Ja, och senast den 15 december i år ska Pubben och Pizzabutiken komma in med förslag på gemensam utformning, säger planeringschef Christer Petersson och tittar västerut, mot residensstaden på andra sidan bron.

– I Kalmar finns många goda exempel på hur det kan se ut. Även La Casa efter Storgatan är ett bra exempel på det vi strävar efter när det gäller utformning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.