Nyheter

Sista dansen på Bödabaden

Nyheter • Publicerad 28 april 2010

BÖDA

Dansen är inställd på 25-årsjubilerande Bödabaden Dance Resort.

Verksamhetens usla ekonomi tvingar fram en försäljning av anläggningen och runt om i landet rasar förkottsbetalande gäster mot ägarna.

– Det här är rena bedrägeriet, jag kunde aldrig tro att de skulle vara så fräcka att de först plockade in pengarna för att sedan snabbt slå igen, säger Per Holgersson i Motala.

Ilskan är stor hos de squaredansare som drabbas hårt av resortens plötsliga sorti där alla aktiviteter ställs in med omedelbar verkan.

– Min och frugans första reaktion var besvikelse. Sedan ilska! Sista inbetalningsdag var 22 april och 26 april kommer beskedet. Visst har de avvaktat med besked tills vi, och alla andra, betalat in pengarna, säger Ragnar Holgersson vars 7 000 kronor i anmälningsavgift nu kan ha gått till spillo.

MÖRKAT

Västkustboende Ragnar har mer att berätta om förfarandet.

– Vi lyckades övertala flera av våra nybörjardansare i Kungälv att också anmäla sig, men de hade svårt att få tag på någon att anmäla sig till. Så småningom fick jag tag ägarna via telefon till USA och jag gav dem några namn och de lovade ringa och ta emot deras anmälningar. Då fanns inte ett ord, inte en gnutta tveksamhet i rösten, om fortsatt dansande på Bödabaden.

– Detta är nog vad som upprör oss mest, att vi uppfattar att de medvetet mörkat det hela tills pengarna kommit in, rasar han.

BEDRÄGERI

Per Johansson i Motala är minst lika upprörd. De tolvtusen kronor han och hustrun betalat in för deras sommarvistelse på Bödabaden Dance Resort är nu ett stort frågetecken.

– Det här är rena bedrägeriet, jag kunde aldrig tro att de skulle vara så fräcka att de först plockade in pengarna för att sedan snabbt slå igen. Det här måste de ju ha vetat om!

Och varningssignaler har funnits.

– Det har blivit sämre och sämre på Bödabaden sedan grundarna sålde, slår Per fast.

KRONOFOGDEN

Redan förra hösten fanns Bödabaden Dance Resort med i Justitia och under vintern har de obetalda skulderna lagts på hög. Skuldsaldot hos Kronofogden är i dag på 142 091 kronor och långivaren Ölands Bank har med stöd av sina säkerheter vänt sig till Kronofogden för att få in de 3,8 miljoner kronor banken lånat ut till verksamheten, något som i slutänden kan utmynna i exekutiv försäljning.

De pengar som kommer in till Bödabaden Dance Resort ska på grund av denna begäran redan gå in till Ölands Bank.

OSÄKRA

Gästernas förskottsbetalningar ses i sammanhanget som närmast förlorade.

– Ytterst osäkra fordringar. Vid exekutiv försäljning av fastigheten och lösöre lär de försvinna helt. Endast om bolaget bakom verksamheten kan säljas kan kunderna möjligen få tillbaka sina pengar, berättas det för Ölandsbladet.

Fotnot:I torsdagens papperstidning kan du läsa ägarnas budskap till de drabbade dansarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.