Nyheter

Siewert Öholm gav hjälp direkt - ”räddar” kristen camping

Nyheter • Publicerad 28 september 2009

ÖLAND

Fadern, sonen – och hela camping-Öland?

Den kontroversielle mediaprofilen och djupt religiöse Siewert Öholm, far till turistchefen Gustaf Öholm, storsatsar på kristna Löttorps Camping.

– Vår familj kan det här, konstaterar Siewert Öholm muntert.

Efter avhopp samt konflikter i Elca-stiftelsens styrelse och ekonomisk härdsmälta ska, enligt uppgifter till Ölandsbladet, en grupp frikyrkliga investerare gått in med fem miljoner kronor i Löttorps Camping och därmed räddat verksamheten från bankrutt och försäljning till intressenter utanför den kristna sfären.

Den välkände mediaprofilen Siewert Öholm, redaktör för högerkristna tidningen ”Världen idag”, blir samtidigt ny ordförande för krisdrabbade Löttorps Camping AB. Han ingår även i den nya styrelsen för Elca-stiftelsen, ägare av Löttorps Camping med aktiebolaget som rörelsebolag.

– Likviditetskrisen är löst, miljonerna är framme och bolaget är starkt, berättar Siewert Öholm, vars band till Öland och Löttorps Camping går långt tillbaka.

– Mina barndomssomrar stavas Öland och som småbarnsförälder var jag ofta på Löttorps Camping för att under senare år bland annat vara där som föreläsare.

– Löttorps camping, denna familjevänliga, helnyktra och kristna camping, är en fantastisk resurs som ska användas.

När ryktet om campingens kris nådde Siewert Öholm med flera, bland annat ”flyktingpastorn” Sven Bergholm, agerade de snabbt.

– Försäljning till privata intressen fick inte ske. Ett mycket starkt kristet varumärke, vilket Löttorps Camping är, skulle räddas. Elca behövde hjälp och vi ställde upp, förklarar Siewert Öholm.

I visionen för campingen finns opinionsbildning, en kristet svar på politikens Almedalsvecka. Plus mycket mer.

– Jag beskriver visionen som tre bollar, den första med fortsatt satsning på tältet.

Tältet är centrum med konserter, gudstjänster, underhållning, konferenser, gospel och mycket annat.

– Boll nummer två är opinionsbildning där Elca och Löttorps camping medverkar i samhällsdebatten. Seminarier, teman, debatter och som nästa år, ett valår, politiska debatter med kristna förtecken, ett kristet svar på Almedalveckan.

Boll nummer tre andas Uppsalabons yrkesval.

– En multimediaboll. Webbradio från Öland, möjligen webb-TV, vi kanske flyttar ner redaktionen för Världen idag för några sommarveckor.

Öholms ordförande-uppgift är både krass och profan där bollen (arna) sätts i rullning direkt.

– Min uppgift är att se till att campingen genererar inkomster till ägaren Elca, svarar han direkt.

– Jag kommer inte att flytta till Öland under sommarmånaderna, jag är ju inte VD, men ska vara där mycket.

Den före detta TV-profilen säger sig ha fått enbart positiva reaktioner på sin entré i campingbranschen.

– Bara positivt. Klart att en del höjer på ögonbrynen - ”tror han att han är 40 år” - och det är jag inte, men jag mår bra, är på bra humör och är fruktansvärt sugen på att jobba med Löttorps Camping, säger Öholm, nyligen fyllda 70.

Och så har du sonen på Öland, i samma bransch. Du hyr ut, han förmedlar?

– En rolig tillfällighet, skrattar Siewert.

– Vi har varit i restaurang/hotellbranschen tillsammans tidigare och ytterligare en av mina söner, Carl Johan, har hotellet Fars Hatt i Kungälv. Så vi är inne i det här i allra högsta grad, familjen kan det här.

– Och jag hoppas att mitt inhopp på Öland inte blir något hinder för Gustaf.

Gustaf Öholm, lokalkändis i och med turistchefjobbet, är måttligt intresserad av denna oväntade ”fader-son-koppling”.

– Det där har jag inte funderat så mycket på, men ska jag uttala mig är det väl både jättekul och spännande att han (Siewert) engagerar sig i Löttorps Camping och Elca, det ligger i linje med hans ideologiska övertygelse.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.