Nyheter

Sexvåningsbygge i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 19 april 2008

FÄRJESTADEN

Exploateringen av Färjestadens hamn fortsätter – i kanske lite större skala än vad många tänkt sig. Miljö- och byggnadsnämnden har godkänt och klubbat ett sexvåningsbygge i hamnen. En kommentar (bland många) i sammanhanget: ”det kommer att se löjligt ut i lilla Färjestaden...”

När de stolta visionerna om Färjestadens omdaning, med bland annat byggnation i hamnen, presenterades, fick hela Färjestaden vara med och tycka till. Och det gjorde man ända upp i regeringsrätten. Bland många påpekanden som gjordes i sammanhanget var att lilla Färjestaden inte tålde en för stor exploatering i den känsliga hamnmiljön – småskaligt skulle det vara.

Exploateringen tar nu vidare fart med två nya huskroppar, varv den ena kommer att bli ett sex våningar högt bygge (se bild). Kanske inte det mest småskaliga, men som miljö- och byggchef Mats Lindahl säger ”en tydlig välkomsthälsning när man kommer ner mot Färjestaden.”

Från början var det tänkt att tre huskroppar skulle täppa till den sista luckan mot Sundet. Men nu blir det två, men då antalet lägenheter ska bli lika många (21 stycken), blir det alltså lite större höjd på kåkarna.

”LILLEBRORSKOMPLEX”

– Jag tycker lösningen är helt OK, säger Mats Lindahl, som inte ser några problem med vare sig utsikt eller andra störningar.

Det gör däremot några av de klagande – och redan boende i område, som anser att det blir alltför tätt med bostäder i hamnområdet, att utsikten förstörs och kanske framför allt, att ett sexvåningsbygge verkar lite väl megalomaniskt. Bland skriftliga kommentarer till planen, som alltså är klubbad i nämnden, märks exempelvis följande:

Ett sexvåningshus hör inte hemma i den småskaliga bebyggelse som präglar Färjestaden...ett sexvåningshus skulle se löjligt ut i lilla Färjestaden...är det tal om lillebrorskomplex till Kalmar...har ni hört talas om kolossen på Rhodos...”

Om det inte blir några överklaganden – och den här gången så är det bara så kallade sakägare, alltså grannar som får klaga – så hoppas Mats Lindahl att bygget är i gång till sommaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.