Annons
Nyheter

”Sex-domen” överklagas

Nyheter • Publicerad 4 maj 2008

Det omtalade sexmålet, där en öländska anklagades för att ha utpressat en idrottsledare i Kalmar, kommer att prövas ännu en gång. Vice chefsåklagare Kerstin Eriksson anser att tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisen i målet och väljer därför att pröva målet i hovrätten.

Målet, ett av de mer omtalade under senare år, kanske främst beroende på karaktären av ”porrunderhållning” och att en lokal ”kändis” var inblandad, slutade i tingsrätten med att den åtalade öländska kvinnan friades.

Annons

Tingsrätten påpekade visserligen i sin dom att kvinnan på vissa punkter inte var trovärdig, men valde ändå att ogilla åtalet mot henne. Den främsta anledningen till att hon friades, trots att hon bevisligen erhållit både lyxbil och nära en miljon kronor av mannen, idrottsprofilen, var att mannen fortsatt att skicka mängder med sms-meddelanden av högst pornografisk karaktär till henne – även efter han bestått henne med gåvor och, enligt mannens uppgift, utpressningspengar.

Kerstin Eriksson, vice chefsåkagare, påpekar dock i kollegan Barometern att:

”Tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisen i målet. Bevis som jag menar visar att målsägaren blev utpressad.”

Åklagaren är också kritisk mot att tingsrätten enbart tittar på sms-trafiken åt ena hållet. Det vill säga från mannen till kvinnan. Kvinnans hot om att avslöja mannens affär med henne för mannens sambo, bör enligt Kerstin Eriksson också få skälig uppmärksamhet av juridisk expertis.

Hursomhelst, sex-målet får nu en repris i hovrätten och media får återigen anledning att fundera över hur man kan beskriva de inblandade parternas förehavande utan att pressa sig över gränserna för det anständiga. Det vill säga såväl namns nämnande som parternas eventuella handel och vandel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons