Annons
Nyheter

Sex av tio emot gasledning

Nyheter • Publicerad 20 februari 2007

ÖLAND

60 procent av befolkningen på Öland, liksom på Gotland och i Småland, är emot byggandet av en naturgasledning på Östersjöns botten.

Annons

Det är Temo som på uppdrag av folkpartiet har genomfört en undersökning bland 1.041 svenskar i slutet av januari angående de planer som finns på att dra en ledning från Ryssland till Tyskland för att förse Europa med rysk naturgas. Ledningen skulle gå nära Gotland och ha ”viss påverkan på miljön”.

76 procent av befolkningen har hört talas om naturgasledningen, uppger de. I hela Sverige är 51 procent emot en sådan utbyggnad. På öarna och i Småland, där 113 personer har intervjuats, är alltså siffran något högre – 60 procent är emot, 20 procent för och 20 procent har inget svar på frågan. De som har hört talas om ledningen är oftare emot den än de som inte har det. 55 procent av de mer insatta är emot, medan bara 39 procent av dem som inte hört talas om den är negativa.

”INGA FÖRDELAR”

En grupp som uppges vara skeptisk till ett sådant ingrepp på Östersjöns botten, som för övrigt är fylld av gamla vapen från bland annat andra världskriget, är yrkesfiskarna. De är bland annat rädda för att de ska bli av med fiskevatten då de befarar att de inte kommer att få fiska i närheten av ledningen för att inte riskera att den förstörs. Folkpartiets talesman i klimat- och energipolitiska frågor, Carl B Hamilton, har en annan synpunkt på varför svenskarna är skeptiska.

– Resultatet beror nog på att det inte finns några fördelar för Sverige, tror han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons