Annons
Nyheter

Sex av tio älgkalvar dör

Nyheter • Publicerad 13 september 2012

 

ÖLAND

Annons

– Det är anmärkningsvärda och så klart tråkiga resultat. Vi tror att det finns många olika anledningar till att kalvarna dör, säger Magnus Johansson, Mörbylånga jaktvårdskrets.

Det var för ungefär ett halvår sedan som forskningsprojektet med att förse de öländska älgarna med ett GPS/GSM-halsband startades upp. Sedan dess levereras data kontinuerligt gällande älgarnas position. Därmed har forskarna kunnat lokalisera ett tiotal avlidna kalvar som sedan plockats in för forskning hos Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi hr upptäckt att tillväxten är god och att vi har ovanligt många födslar med dubbla kalvar här på Öland, säger Magnus johansson. Innan han når fram till sitt "men".

– Dödligheten är tyvärr hög. 50 procent än så länge, och förmodligen 60 procent när vi stämmer av igen nu till hösten.

FLER ANLEDNINGAR

Tidigare har det spekulerats en del kring hur mycket fästingsjukdomen anapasmos påverkar älgarna.

– Vi har sett att älgar har dött av denna sjukdom i kombination med lunginflammation, säger Jonas Malmsten, ansvarig veterinär för projektet i.

Men det verkar nu vara uppenbart att flera olika anledningar ligger bakom.

– Vi kan ju se att kalvarna inte har fått i sig någon modersmjölk. Och i kombination med vår kalkrika berggrund finns då risken att de drabbas av brist på mangan, selen och koppar vid tidig ålder, säger Magnus Johansson och understryker att tamdjursägare stöter på samma problem, men att de då kan mata sina djur på ett enklare sätt. Att slänga ut saltstenar är inte ett tillräckligt effektivt tillvägagångssätt för att hjälpa älgkalvarna.

– Men det stannar inte där. En del älgar kan till exempel ha skadats av elstängsel. Med den otroligt höga dödlighet vi har så ligger det förmodat många orsaker bakom.

Annons

Men GPS-forskningen är rätt väg att komma fram till svar och lösningar på problemet?

– Ja, den har redan varit väldigt nödvändig och jag hoppas att vi kan få fram konkreta svar inom ett år.

MAGNUS ANDERBERG

FOTNOT:

Forskning visar att en "normal" dödlighet för älgkalvar ligger på 5-20%. Den högre procenthalten motsvarar den nordligare delen – på grund av större andel rovdjur.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons