Annons
Nyheter

Sex-åring allvarligt skadad i djurparken

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2009

Sex-årige Arvid åkte vattenrutschkana på Ölands Djurpark som tusentals andra barn.

Men för Arvids del slutade det med att muskler och senor i benet skars av.

Annons

Under tre timmar opererades Arvid av specialistläkare, som befarar att sex-åringen kommer att drabbas av men för livet.

Skadan inträffade i lördags.

Först i tisdags kunde Arvid lämna sjukhuset, fast då med ett gips från foten upp till ljumsken. Under en månad är han av ordinerad av läkare att hålla sig i stillhet i rullstol.

– Läkarna tror att han kommer att få men för livet, känselbortfall och kanske minskad rörlighet, men hur mycket kan de inte säga än, säger mamma Eva Pettersson.

Avslutningen på semesterresan till Öland blev inte alls vad familjen från Överrum hade tänkt sig.

– Det där är ingen rutschkana som borde vara öppen, säger Eva Pettersson.

Enligt Eva Pettersson så fick Arvid sitt tre centimeter breda jack ända in till benpipan genom att han kom för högt upp i rutschkanan och skar sig på plexiglaset som omgärdar kanan.

Mamman beskriver också ett efterföljande kaos, där yngre badvaktspersonal inte visste hur de skulle hantera situationen.

Från Ölands Djurparks sida beklagar man förstås det inträffade. Enligt Christer Johansson har händelsen lett till att Djurparken tillsatt både en intern och en extern utredning.

– Genast efter olyckan stängde vi av kanan. Jag kan egentligen inte förekomma utredningen, men det har inte påvisats några fel eller brister här. Det är inte vattenrutchkanan som orsakat något, säger Christer Johansson.

Annons

** Men vad har då orsakat skadorna?

– Kan inte säga det, mer än att det måste gått till på ett annat sätt. Då refererar jag till externutredningen, säger Christer Johansson, som själv var i kontakt med familjen under måndagen.

Arvids pappa Claes Johansson har i efterhand själv studerat rutschkanan på bild:

– Alla som åkt på genom en vägkrök vet att då vägen kröker ”pressas” kroppen utåt. Av bilden framgår att konstruktionen har sparat in på plexiglaset, så att detta börjar efter det att banan kröker. Detta innebär att det finns möjlighet att få ut kroppsdelar utanför plexiglaset. Om så sker blir resultatet en allvarlig skärskada, just som i Arvids fall. Plexiglasskivan skar rakt igenom mjukdelarna i hans lilla ben, in till skelettet. Rakt genom alla hudlager, nervbanor, senfästen och muskulatur. En riktigt ryslig skada, inget som någon förälder vill se på sitt barn.

Arvid är nu efter omständigheterna vid gott mod.

– En sex-åring förstår nog inte riktigt omständigheterna. Men som mamma kan jag ju säga att jag är arg, säger Eva Pettersson, som nu hoppas få klarhet i försäkringsfrågan.

– Visserligen skyltar nöjesparken med att man åker på egen risk, men åkattraktioner som är rent farliga ska naturligtvis inte få förekomma! Aldrig att vi åker i en öppen vattenrutschbana igen. Det känns viktigt att andra föräldrar får veta vilka riskerna är med öppna vattenrutschbanor. Vi är mycket ledsna över det som hänt och tycker det är oerhört allvarligt att små barn kan bli svårt skadade på en nöjespark, fyller pappa Claes Johansson i.

PETER BOSTRÖM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons