Annons
Nyheter

Seger för Segerstad – Årets Ölandsby gör skäl för namnet

Nyheter • Publicerad 24 september 2007

SEGERSTAD

– Oj, oj, oj, det var inte dåligt. Det här hade jag inte räknat med, jag känner mig helt överrrumplad.

Annons

Så löd Pia Jönssons kommentar när juryordföranden Göran O T Dahlberg meddelade att Segerstad utsetts till Årets Ölandsby 2007.

– I år var intresset för att rösta fram Årets Ölandsby klart större än förra året, vi fick in drygt 100 förslag fördelade på 22 byar, berättar Göran O T Dahlberg.

Det var alltså inget lätt jobb för juryn.

– Men vi hade ett långt och givande resonemang och kunde till slut enas om att Segerstad är en aktuell by på många sätt, säger Göran och tillägger att Segerstads starkaste konkurrenter var Södra Gärdslösa och Föra.

MOTIVERINGEN

I juryn för Årets Ölandsby sitter – förutom Göran O T Dahlberg – Anita Lönegård, Kiki Lundh, Leo Eriksson och Åsa ”Felix” Hjalmarsson och så här lyder motiveringen:

”Årets Ölandsby ligger på södra Öland och har visat sig vara en by med stark framtidstro och livskraft. Överlevnadspotentialen här på östra sidan kan ju tyckas osäker, men det är inget som hindrar bybor och sommargäster att med företagsamhet och entusiasm hålla liv i sin by och bygd.

Här gör man det bästa av de naturliga och kulturella förutsättningar som finns. Lantbruket är säkrat genom nyinvesteringar och flera föreningar sörjer för god gemenskap, till exempel vid hembygdsföreningens arrangemang och årliga byfester. Fyren, den tappra utposten mot öster, bidrar också till en levande landsbygd, med bland annat fågelskådning och guidningar.

Här såg solmålaren Per Ekström dagens ljus, liksom naivisten Johan August Gustafsson. Det konstnärliga arvet efter Gustaf-Jon har de senaste åren förvaltats föredömligt. Det har krävts sammanhållning och ideellt arbete i rikt mått från bybor och fritidsboende för att realisera drömmen om en ny konsthall för Gustaf-Jons originella skulpturer – en dröm som nu är verklighet. Konsthallen är invigd och lockar utöver utställningen med många andra aktiviteter.

Kort sagt: Årets Ölandsby 2007 är Segerstad.”

Annons

ROLF NILSSON

Läs merom Årets Ölandsby i Ölandsbladet tisdag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons