Annons
Nyheter

Schimpanshuset – ett rejält lyft för Ölands Djurpark

Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

ÖLANDS DJURPARK

Ölandsbladet har tidigare berättat om schimpanshuset, det senaste tillskottet på Ölands Djurpark. I veckan började det ta form.

Annons

Infartsvägen till byggarbetsplatsen nästan gungade när de drygt 40 ton tunga ekipagen anlände ett efter ett med isolerade betongelement tillverkade av Finja Betong i Hässleholm.

– Det är sankmark och nästan bara lera. Vi har fått köra hit minst tio lass makadam för att kunna ta oss fram, upplyser lastbilschauffören Alve Bengtsson, Bilfrakt Hässleholm som specialiserat sig på långa, tunga och breda transporter.

”LYXIGAST I FÄRJESTADEN”

Ännu så länge för bygget närmast tankarna till en gigantisk betongbunker, men zoologen Daniel Roth berättar att schimpanshuset skall inredas efter alla konstens regler. Det kommer bli olika strukturer med stockvirke där djuren skall få utlopp för sin leklusta.

– Schimpanser gillar att klättra, så det gäller att ge dem många olika valmöjligheter.

Det blir en ljus och fin anläggning med många stora fönster för att schimpansen Hjördis och hennes släktingar skall trivas.

– Och de får bergvärme och vattenburen värme i golvet. Det här blir det lyxigaste huset i Färjestaden, konstaterar djurparksägaren Barbro Hägg.

NERO – HJÖRDIS NYA VÄN

Till en början kommer huset bli hem för sex schimpanser. Någon gång i slutet av april får Hjördis en ny vän, när hannen Nero anländer från Kolmårdens Djurpark.

Med tanke på hans namn lär det bli en eldfängd bekantskap, och Daniel sticker inte under stol med att man hoppas att det så småningom skall bli tillökning i schimpansfamiljen.

– Men de första nätterna får vi nog sova över hos dem så det inte blir för hett, säger Barbro och ler illmarigt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons