Annons
Nyheter

Satsar 200 miljoner på bostäder i Borgholm

Nyheter • Publicerad 6 december 2006

Det blir Växjöföretaget GBJ Bygg AB som kommer att exploatera den andra etappen av Björkviken, mellan Borgholm och Köpingsvik, en investering på mellan 150 och 200 miljoner.Under onsdagen offentligjordes avtalet, vilket också betyder att kommunkassan förstärks med 11.1 miljoner kronor på nyåret.

Projektet innebär att kommunens förväntan uppfylls - ett attraktivt område med inslag av enbostadshus, radhus och flerbostadshus.

Annons

– Vi kommer att göra en ”lagom” exploatering med öppna ytor mot Kalmarsund och i princip alla ska se havet från sin bostad, säger GBJ:s vd Staffan Dahlström som tillsammans med projektledaren P-G Åberg presenterade planerna.

– Området har en tacksam lutning mot havet och genom att bygga högre i den övre delen kan vi alltså uppnå detta.

– Bebyggelsen kommer att bestå 48 lägenheter i flerbostadshus, 31 radhus och 22 villor kring en gemensam innergård och husen får fasader i puts och trä.

De skisser som växjöarkitekten Miakel Borgström gjort över området visar att det handlar om hus med lite funkisstuk. Och man kommer också att erbjuda så kallade Passivhus, villor eller radhus med extremt liten energiåtgång och som inte nyttjar fossila bränslen.

Riktigt strandnära blir inte bostadsområdet, men knappt 150 meter från strandkanten för de närmaste är ju inte så tokigt.

– Vi ska avverka skogen och röja upp där för att få en fri utsikt och det blir ett område som allmänheten kan utnyttja. Visst hade ett varit lockande att göra en hårdexploatering, men nu har vi valt det här alternativet säger Staffan Dahlström som också har anknytning till Öland som sommarölänning i Djupvik.

– Jag känner att jag vill vara här mer och har länge letat efter ett markområde att exploatera.

Även P-G Åberg har hus i Djupvik.

– Men jag är fastboende, för det ska man väl vara, inflikar han.

GBJ Bygg AB har varit med i branschen länge, närmare bestämt i 60 år. Företaget bygger såväl bostäder som industri- och kontorslokaler. I Björkvikenprojektet kommer Byggfirman Folke Nilsson i Byxelkrok att vara samarbetspartner och man ska i möjligaste mån anlita andra öländska hantverkare.

Annons

Sex anbud hade inkommit när tiden utgick den 16 oktober. Förutom GBJ Bygg, Fastights AB Sköna Hem i Vetlanda, Kärnhem i Växjö, HSB Sydost i Växjö, Blå Rör Markbolag AB i Borgholm (Gert-Ove Petersson) och Markbolaget Björkviken AB, c/o Karlssons Husindustrier i Klövfors, Åseda.

Två av anbuden låg i ungefär samma nivå som GBJ:s medan de övriga tre var lägre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons