Annons
Nyheter

Sandvik – en plats i förändring

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2007

SANDVIK

Sandvik, en idyll som genomgått stora förändringar. Förutom de senaste årens omfattande nybyggnation kan samhället idag ståta med tre restauranger, fiskaffär, välsorterad lanthandel, flera konsthantverkare och en välbesökt gästhamn.

Annons

Sandvik har i 140 år varit centrum för den nordöländska stenhanteringen. 1867 anlades Ölands Mekaniska Stenindustri i – idag Naturstenskompaniet med ett trettiotal anställda som för traditionerna vidare – och kring denna växte kustsamhället fram. 1873 stod den viktiga utskeppningshamnen med sina bastanta vågbrytare av granit klar och genom åren var ett 60-tal skutor hemmahörande i Sandvik som befolkades av både stenarbetare och skutskeppare. I början av 1960-talet lämnade den sista skutan hamnen som sedan nyttjats av fiske- och fritidsbåtar. Och husen som klättrar uppför landborgskanten blev till stor del sommarnöjen, som nu åter börjar bli åretruntbebodda.

40 NYA TOMTER

För fyra år sedan inleddes ännu en förändring i Sandvik då det tillskapades närmare 40 nya byggnadstomter, dels på det gamla stenbruksområdet strax norr om hamnen och dels i den södra delen av samhället. Närmare 30 av dem är nu bebyggda och här finns många exempel på det som kallas god arkitektur, även om inte alla kanske håller med om detta när det gäller de mest modernistiska kreationerna.

Än återstår några obebyggda tomter, men under året har flera nya hus kommit på plats i det idylliska kustsamhället. Till stor del handlar det om arkitektritade skapelser som skiljer sig markant från det som brukar kallas kataloghus. I den södra delen av Sandvik sålde Borgholms kommun tio tomter härom året och nio är nu bebyggda. På Sandviksklint, det gamla stenbruksområdet alldeles norr om hamnen, är det däremot ett antal luckor mellan husen. Närmare bestämt nio. Tomterna är emellertid sålda, några två gånger(!), och på två av dem är bygglov beviljat. Sandviksklint består av 28 fastigheter, varav tre är bebyggda sedan tidigare.

SNART FÄRDIGT

Men snart är allt färdigbyggt och frågan är väl om det är möjligt att ta fram flera byggnadstomter i attraktiva Sandvik. Ett mycket välbeläget område finns anslutning till de nya husen i södra delen, mot gårdarna Blåsås och Örnäs. Att folk gillade det läget för mycket länge sedan visas dock av ett antal fornlämningar, vilket kan försvåra en exploatering. Däremot finns det en ”horva” längs vägen ut mot Nabben som skulle kunna rymma ett halvdussin tomter.

Men som sagt, de hus som byggts i Sandvik de senaste åren är ett intressant collage av byggnadsstilar, att gilla – eller förfasas över. För några av de mest modernistiska är nämligen svårsmälta för somliga.

ROLF NILSSON

Läs meri Ölandsbladet torsdag, tema ”Hus & Hem”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons