Annons
Nyheter

Sandra vann showmanship-EM

Nyheter • Publicerad 6 september 2007

BETEBY

Det svenska laget hoppades på att vara ett av de tio bästa. Men de knep förstaplatsen mitt framför näsan på elva andra länder. Och Sandra Gustafsson deltog i det svenska laget som vann EM i showmanship i Belgien.

Annons

Sandra Gustafsson är 17 år och går sista året på Ingelstorpsskolans jordbruksprogram. Hon är uppväxt på en hästgård i Långrälla och har jobbat med kor de senaste sex åren. För tillfället gör hon sin fem veckors skördepraktik där traktorkörningen ska finslipas.

– Det är kul att köra traktor men jag saknar korna, helst ska det vara en blandning, säger Sandra.

ARMVINKEL

EM i Belgien pågick från tisdag till söndag och var tillgänglig för deltagarna mellan 13 och 26. I det svenska laget var de fem personer.

– Allt vi gjordes bedömdes, från åtta på morgonen till åtta på kvällen, säger Sandra Gustafsson.

Showmanship innebär allt från hur man klipper djuret rätt till hur man leder det och även hur man presterar socialt. Det är mycket att hålla reda på.

– När man går in ska man ha en viss vinkel på armen och hålla under hakskinnet. När man ställer upp inför domaren ska frambenen stå parallellt och öppet mot domaren, om det är en kviga. Är det en ko ska benen var stängda, då står det ena framför det andra, förklarar Sandra.

MÅNGA TRIX

Deltagarna gavs också tre dagars lektioner med lärare från Kanada som lärde ut knep för att göra bättre ifrån sig i tävlingssammanhang.

– Vi har fått lära oss många trix. Hur man ska gå med en kviga och visa henne på ett bra sätt, säger Sandra.

Annons

Men dagarna i Belgien innebar mer än en vanlig utställning.

– Eftersom det var EM skulle vi också själva göra en exteriörbedömning, när man kollar på djuren och rangordnar dem. Det blev ganska trångt när 158 personer skulle titta samtidigt. Och vi hade bara 10-15 minuter på oss. Det gick bra att bedöma kvigorna men korna var lite svårare.

”FANTASTISKT”

Laget hade hoppats på att komma bland de tio bästa, men när speakern skulle presentera vinnaren och sade ”Suede” förstod det knappt vad som hände.

– Vi sade bara ”Vi vann!”. Det var första gången Sverige var med i EM så det är helt fantastiskt, säger Sandra.

MALIN MARKLUND

Sandra Gustafsson

Bor: Långrälla

Familj: Mamma Madeleine, pappa Peter, småsystrarna Angelica, Moa och Ida.

Intressen: Kor och hästar.

Annons

Favoritmat: Potatis, brunsås och kött.

Efter skolan: Sugen på att åka till Kanada för att lära sig mer om utställningar.

Jobbchanser: Jag är redan erbjuden jobb efter skolan. Det känns bra. Det finns mycket jobb inom den här branschen om man är duktig och vill.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons