Nyheter

Sändare kartlägger influensa

Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

OTTENBY

Genom att fästa sändare på gräsänder, går det att få bättre uppgifter om hur fågelinfluensa sprids. Det menar försöksledaren Jonas Waldenström på Linnéuniversitetet, som har ansökt om att prova detta på änder vid Ottenby fågelstation.

I sin ansökan till Jordbruksverket skriver Jonas Waldenström att tidigare analyser av ringmärkta gräsänder har kunnat ge indikationer på hur fågelns hälsa påverkas av en mild influensa. Denna påverkan ger i sin tur en fingervisning om i vilken utsträckning en fågel sprider smittan under flyttningsperioden.

REGISTRERAR AKTIVITET

Det försök som Jonas Waldenström söker tillstånd för är att förse varje fågel med en sändare, som fästs på fågelns rygg med hjälp av en liten sele. Sändarna kartlägger var fågeln befinner sig samt registrerar dess aktivitet, vilket kan tala om hur fågelns beteende påverkas av smittan.

Undersökningarna kommer att göras på 60 fåglar under hösten 2010, och ytterligare 60 fåglar hösten 2011. De som förses med sändare ska vara både friska och smittade individer.

Enligt Waldenström har liknande sändare blivit standard inom flyttfågelforskningen.

– Ett fåtal sändare kan ge mycket mer information än vad åratal av ringmärkning ger, menar han i sin ansökan.

Att just gräsanden är intressant för dessa mätningar, beror på att förekomsten av influensaviruset hos den fågeln har studerats i tio år. Därför kan arten bidra med förklaringar som sedan kan överföras på andra fåglar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.