Nyheter

Sämre öppettider på biblioteket

Nyheter • Publicerad 13 september 2012

BORGHOLM

Är kultur- och fritidsnämndens öde i Borgholm beseglat?

– Sannolikt flyttas ansvaret för biblioteken över till utbildningsnämnden vid årsskiftet och då blir vår nämnd för liten, den utarmas, säger nämndsordförande Johanna Nilsson (C).

I tidevarv då kommunstyret använt kommunens hemsida till glatt tal om att koncernresultatet är länets nästa bästa och med marginal klarar balanskravet brottas verksamheterna med den kärva vardagen och stora besparingskrav. Bland de första ut med konkreta sparbeslut är kultur- och fritidsnämnden, ålagd att dra ned med drygt en miljon kronor i en redan liten budget.

– Nämnden har kommit ett steg på vägen och tagit besparingar på 700 000 kronor, men det återstår mycket diskussion innan vi är färdiga, berättar ordförande Johanna Nilsson och kan inte utesluta att diskussionen utmynnar i nedläggning.

– Det här är mina egna ord och inget jag förankrat i nämnden eller diskuterat i Centergruppen; i det ekonomiska läge vi befinner oss i måste vi även se över politiken.

– Sannolikt flyttas ansvaret för biblioteken över till utbildningsnämnden vid årsskiftet och då blir vår nämnd för liten, den utarmas. Dessutom är det osäkert om var ansvaret för badhusavtalet ska ligga, det finns hos oss i dag men kan flyttas över till kommunstyrelsen. Då handlar det om att ta ansvar och titta på om nämnden överhuvudtaget ska vara kvar, resonerar hon osentimentalt.

STÄNGER

Mer odiskutabelt är redan fattade beslut. Från listan:

Minska biblioteksverksamheten med 500 000 kronor, i huvudsak genom minskade personalkostnader.

– Det handlar om omorganisation och effektiviseringar. Bland annat kommer huvudbiblioteket i Borgholm att stänga klockan 18.00 i stället för klockan 19.00 och i Runsten stängs biblioteket helt på kvällstid, kommenterar Johanna Nilsson och tillägger att förhandlingar pågår i samverkansgruppen.

Minska fritidsverksamheten med drygt 200 00 kronor.

– Där försvinner kostnaden för stenmjölsplanen i Köpingsvik och kontot för gräsplanen tas bort eftersom det inte är klart var den kostnaden ska ligga.

Vidare sägs i nämndens sammanträdesprotokoll från den 29 augusti att 0,5 tjänst kultursekreterare tas bort, att bidragen till studieförbunden utreds vidare och att frågor som kulturpris och inköp av konst lyfts så att det finns en gemensam helhetssyn i kommunen.

LOJAL

Procentuellt har kultur- och fritidsnämnden det största sparbetinget av alla verksamheter, en miljon kronor motsvarar närmare tio procent av budget. Detta då den så kallade Borgholmsmodellen säger att kostnaden för kultur- och fritidsverksamheten är just en miljon kronor högre i Borgholm än i jämförbara kommuner, en av många ifrågasatt modell men beslutad.

– Det där med jämförbara kommuner kan man diskutera hur mycket som helst, finns det till exempel badhusavtal i de kommuner vi jämför oss med? Hur som helst slår det jättehårt mot oss, konstaterar Johanna Nilsson för att ända säga sig förstå kommunstyrelsens sits.

– Sedan är jag lojal, får jag en uppgift vill jag gärna genomföra det. Samtidigt som jag pekar på konsekvenserna.

SPARAR

Beslut om kultur- och fritidsnämndens framtid och andra sparåtgärder ska fattas inom kort.

– I oktober måste vi vara färdiga.

Nedläggning av nämndens sägs spara 284 00 kronor.

– Men i praktiken något mindre, någon måste ändå ha hand om de uppgifter nämnden har, påpekar Johanna Nilsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.