Nyheter

Samlingslokal på gång

Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

FÄRJESTADEN

– Vi har ingen lokal, har varit ett stående klagomål från Färjestadsområdet i åratal.

Men det kan bli ändring på det nu. Och det är inte tack vare kommunen, utan från privat initiativ som det äntligen kan bli av. Håkan Sjöberg, som driver Talluddens camping, har färska planer...

I åratal har det tjatats – ett berättigat tjat – om avsaknaden av en rejäl samlingslokal i Färjestaden. Lokaler som till nöds har fungerat har antingen försvunnit – Björklokalen, eller förvandlats till något annat – Ladan som blivit dagis.

Men fram kliver nu ett av de mer kända Färjestadsnamnen, Sjöberg med förnamn Håkan, och planerar att rätta till missförhållandena på alldeles eget initiativ.

I en ansökan om en så kallad enkel planändring visar Håkan Sjöberg en ritning på en byggnad som är tänkt att rymma 150 - 200 personer med placering på campingområdet vid Talludden.

– Och kåken ska fungera som samlingslokal för turister och lokalbefolkning, säger Håkan, som alltså driver Talluddens camping tillsammans med fru Carina.

– Vi har ganska ofta stora grupper med diverse specialintressen på campingen och då har snacket ofta kommit upp om just en samlingslokal.

RISKER

Men, som redan framgått här ovan, det är inte enbart turisterna som kommer att kunna ta del av möjligheterna att samlas under tak.

Campingsjöbergarna har annars vanan inne med att ligga vid fronten när det gäller byggen av nyttigheter i Färjestaden som även fastboende kan ha glädje av.

Förra året invigdes en en fullängdspool på Talludden och ytterligare några år dessförinnan var Håkan djupt involverad i skolbygget Ölands Friskola.

Du vågar ta risker...

– Man lever bara en gång. Och snart är det över. Det är lika bra att satsa på sådant som roligt när man fortfarande har lust och ork.

TRE METER

Hur har då kommunala företrädare reagerat på de sjöbergska planerna.

– Jo tack, stadsarkitekten lovade att hjälpa till och komma med råd och dåd. så det har nog fallit i god jord.

När tror du att du kan dra igång bygget?

– Jag hoppas kunna sätta igång i höst. Och bygget kan då vara klart i mars-april nästa år.

Att någon skulle kunna opponera sig mot bygget verkar osannolikt – med reservation för motvallskärr...motvallsmänniskor. Det finns dock ett litet aber.

– Ja, enligt nya bestämmelser måste en byggnad vara placerad minst tre meter över havsnivån. Och här ligger det väl på 2,50 eller något sådant.

– Men jag hoppas på dispens.

Och det gör nog alla 6 000 - 7 000 inbyggare i Färjestaden med omnejd också.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.