Annons
Nyheter

Samlat grepp för länet

Nyheter • Publicerad 5 november 2008

Regionförbundets ordförande Leif Larsson och landshövding Sven Lindgren fick nyligen uppdraget av regeringen att samordna insatser i länet med anledning av de omfattande varslen. Uppdraget ligger i fas med det mobiliseringsmöte man hade i går kväll på regionförbundet.

Resultatet från mötet blev att mobiliseringsarbetet inledningsvis inriktas på tre frågor. Arbetet startar omgående och samordnas av en särskild ledningsgrupp för länet.

Annons

Under gårdagens möte deltog bland annat representanter från kommunerna, landstinget, arbetsförmedlingarna, fackliga organisationer, näringslivsorganisationer med flera. Resultatet från mötet blev att arbetet kommer att inriktas på tre frågor:

• Branscher som ska prioriteras i länet

Företag inom trä, glas och fordonsindustrin drabbas först av konjunkturnedgången. Det handlar därför om att identifiera konkreta åtgärder som kan stärka företagen på kort och lång sikt.

• Identifiera hinder för tillväxtföretag och tillväxtbranscher

Det finns flera områden som ännu inte drabbats i samma omfattning av konjunkturnedgången, besöksnäringen och handeln är två exempel på dessa. Här ska man identifiera hinder för deras tillväxtmöjligheter så att man kan stärka branscherna ytterligare.

• Vilka konsekvenser för konjunkturnedgången för länets kommuner och landsting?

Man ska se över konsekvenserna för den kommunala ekonomin. Det handlar bland annat om att identifiera kommunernas och landstingets möjligheter att mildra konsekvenserna av konjunkturnedgången.

– Det är en svår situation vi befinner oss i, säger regionförbundets ordförande Leif Larsson. Att samordningsuppdraget delas mellan staten och den regionala offentligheten ger oss emellertid goda möjligheter att samverka och koordinera situationen. Vårt arbete handlar nu om att göra en bred kartläggning i länet och att utifrån det presentera en lista med åtgärder till regeringen, fortsätter han.

Arbetet inleds omgående och kommer att drivas på bred front i länet. En särskild ledningsgrupp bestående av Leif Larsson och Håkan Brynielsson från regionförbundet samt Sven Lindgren och Peter Ekholm från länsstyrelsen kommer att leda länets arbete på lokal, regional och nationell nivå.

Arbetet startar omgående och ett samlat åtgärdsprogram kommer att presenteras efter nyår.

– Vi kommer nu att samverka på bred front i länet. Sammantaget sitter kommunerna, landstinget, arbetsförmedlingen, näringslivsorganisationerna och högskolan på en hög kompetens och olika former resurser för att hantera situationen, säger Leif Larsson. Därför är det viktigt att vi löser det här genom en tät dialog och samverkan, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons