Nyheter

Samarbete sjösatt på Gotland

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

VISBY

”Samarbete för Gotland” var temat för den företagardag som i torsdags hölls i den nya kongresshallen Wisby Strand. Och samarbetet gäller även med Öland, vilket var upptaget som en programpunkt.

Det handlar om den nya sommartrafiken mellan öarna som ett första steg, men möjligheterna att utveckla detta anses vara stora med samverkan och nya produkter. Företagardagen hade samlat hela 350 deltagare, vilket var mer än dubbelt så många som förra året och moderator var Tommy Wahlgren, Mr Gotland om man så vill.

Kommunalrådet Lars Thomsson (c) inledde med att kalla det en festens dag (och var även uppriggad för en sådan). Han kunde bland annat berätta att det pågår en bygboom på ön, över 2 000 bygglov beviljade på ett år, och att fyra stora hotellprojekt på sammanlagt en halv miljard kronor har satts igång i Visby. Vidare presenterade han ”Tillväxt Gotland” som är en nystartad förening som ska samla näringslivet, kommunen och andra aktörer för att skapa regional tillväxt och ett förbättrat företagsklimat.

– Det kanske är dags att etablera Gotland och Öland som ett svar på Trinidad och Tobago, sa Tommy Walhgren och lämnade över rodret till Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen som gav en bakgrund till att färjelinjen kommit till skott:

– Det har varit årslånga kontakter med Öland, där man frågat om vi inte kan starta en färjelinje. Dessvärre har det tidigare inte funnits några förutsättningar. I år föll dock allt på plats då det fanns tillgängligt tonnage i och med att vi införskaffat ytterligare en snabbfärja, berättade Per-Erling Evensen.

GAV INTE UPP

– I mars beslöt vi att köra igång. Men en inspektion av kajen i Grankullavik visade sig att den inte skulle hålla för trycket av färjans vattenjetaggregat. ”Så det blir väl inget”, tänkte vi.

Men på Öland gav man inte upp så lätt, ”det här måste vi fixa”. Kommunens planeringschef Christer Petersson hade en jaktkamrat på Skanska, som hade en pråm med stålspont på väg från Polen till England. Den dirigerades om och man ordnade också fram en pålmaskin så att arbetena kunde starta och bli klara precis till den första turen.

– När man har bestämt sig så går det, sa Per-Erling Evensen som menade att nu har tankarna fötts om en kombination av två av Sveriges bästa besöksmål.

Dessutom är ju Ölands Turist AB numera med i samma bokningssystem som Destination Gotland. Regionen har fått en ny innebörd och sommartrafiken har gett ett ordentligt tillskott till båda öarna.

– Med samverkan och långsiktighet kan vi stärka vår del av Sverige.

Turistchefen Anders Murat menade att tillgänglighet är nyckeln för tillväxt och att färjelinjen är ett plus för besökare från Tyskland där man inlett en marknadsföring.

TVÅ STARKA ÖAR

– Två starka öar ger bara nya kunder. Men det handlar också om nya produkter och Ölands turistchef Gustaf Öholm och jag har en bra dialog.

Så var det dags för Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (c), enligt Tommy Wahlgren ”regeringschefen på norra Öland” att ta till orda.

– Jag tror nog att Destination Gotland föll för uttjatningsmetoden, misstänkte Lisbeth som påpekade att norra Öland varit en lång och smal återvändsgränd utan en färjeförbindelse.

– Gotland ligger långt före oss i många avseenden, men vi har så många likheter. Det gäller både svårigheter och möjligheter och jag tycker vi har allt att vinna på samverkan.

Lisbeth, som också hade med sig ett USB-minne med ett öländskt bildspel som visades på den stora duken, var också lite imponerad över att föratagardagen samlat så många deltagare och att det digra programmet gav mycket ”input” som det brukar heta på politkerspråk.

– Det händer ju så mycket och det här kan bli en fantastisk verkstad, avslutade Lisbeth som under Gotlandsbesöket också passade på att tillsammans med Destination Gotland tillförordnade VD, tillika VD i Gotlandsbolaget, att underteckna de trafik- och hamnavtal som man tidigare kommit överens om.

REGIONFÖRSTORING

Och Lars Thomsson menade att man nu gjort ett tankemässigt genombrott i och med den regionförstoring som är på gång. Och som kan bli ännu större på sikt. Det rysk-tyska företaget Nordstream planerar ju att dra en gasledning över Östersjön förbi Gotland och kommer ekonomiskt att stå för en upprustning av hamnen i Slite på öns östra sida, för att kunna nyttja den under byggnationen. Och det blir alltså en ny möjlighet till nya destinationer på andra sidan av Östersjön.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.