Annons
Nyheter

Säkring av fornfynd kostar miljonbelopp

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

ÖLAND

I skuggan av plundringarna av fornlämningar på Öland har länsstyrelsen gått i täten för att säkra de arkeologiska skatter som finns kvar.

Annons

Konserveringen av metallföremål som då gjorts kommer kosta över en miljon kronor.

Utgrävningarna i plundrarnas fotspår har till exempel varit mycket uppmärksammade vid Sandby fornborg. Plundrare grävde gropar i den gamla borgen för att hitta fynd.

Länsstyrelsen beordrade utredning av plundringen och gjorde då också tillsammans med Kalmar läns museum en översyn av Sandby borg med metalldetektor.

Man hittade sex vackra dräktspännen i silver och brons. Spännena har använts av personer i samhällets absoluta toppskick.

Liknande översyn vid ett 50-tal andra större öländska fornminnen har också lett till fynd. Detta även om flertalet av det 50-talet fornlämningarna uppvisat mer eller mindre säkra plundringsspår.

I mars beslutade Riksantikvarieämbetet att lämna bidrag till konservering av de många metallföremål som hittats under kartläggningsarbetet med 615 000 kronor.

I början av oktober äskade länsstyrelsen i Kalmar om ytterligare 387 700 kronor i bidrag till konservering av metallföremål.

Riksantikvarieämbetet gav i veckan sitt klartecken till 56 790 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons