Nyheter

Säkerhet till Max hos bonden

Nyheter • Publicerad 12 december 2007

ARBELUNDA

Gården är en riskfylld arbetsplats, därför har LRF sydost och SLA, Svenska Lantarbetsgivares förening, gemensamt gått ut med ett upprop till fem lantbrukare i länet som får ett två timmars besök av en arbetsmiljöutvecklare.

Fem gårdar i Kalmar län har fått en säkerhetsdag, varav en gård på Öland i Arbelunda, hos Kerstin Persson och Göran Berg, de är representanter för lokalavdelningarna Köpingsvik och Alböke av LRF. I Arbelunda samlades 16 personer som lyssnade intresserat och ställde frågor till arbetsmiljöutvecklare Gösta Friberg om hur man kan undvika olyckor i det dagliga arbetet.

Gösta Friberg, välkänd för de flesta lantbrukare, inledde sitt besök med en lägesbeskrivning. Det framgick med all önskvärd tydlighet att säkerheten är mycket bristfällig bland de som arbetar i jordbruk. Det gäller även barn och personer som kommer på besök. Gösta Friberg menar, att man måste börja tänka i nya banor.

– Inse att ni är värda något, sa han. Ni är egna företagare som säkerställer tillgången på mat för landets befolkning.

Ingen kan säga att säkerhetstänkandet gör nytta. Det är först när man ser på statistiken över olyckor, där lantbrukare och deras maskiner är inblandade, som det står klart att jordbruksarbete är riskfyllt. Som exempel nämnde han trafikolyckor och arbetet med djuren, då de ska utfodras, flyttas, skötas om, mjölkas eller på annat sätt tas om hand. Man fastnar i nedhängande föremål, halkar, fastnar i maskiner. I värsta fall får man betala med invaliditet - eller döden. Trötthet, sjukdom, brist på hjälp i arbetet, och tron, att det händer inte mig, är orsaker till varför olyckor inträffar.

LÄTT BLI HEMMABLIND

LRF och SLA inbjöd därför samtliga jordbrukare att tävla om fina, men hemliga priser i kampen mot olyckorna. Man får pris för att åtgärda brister på den egna gården. Varje bonde som vill, kan vara med i tävlingen, säkerhet till Max. Till Max namnsdag,1 februari, ska tävlingssvaren vara inlämnade och felet på gården åtgärdat. I tävlingsformuläret redogör man för vilken åtgärd man gjort och vinner ett pris. Åtgärden behöver inte vara stor och dyrbart. Till exempel, se till att barnen inte kan klättra i höbalarna och försvinna ner i något hål eller att skaffa säkerhetslås för strömbrytare så ingen oavsiktligt slår på strömmen när det uppstått ett fel någonstans. Eller byta ut en trasig plåt som man snavar över dagligen. Gösta Friberg kom med många förslag som förbättrar säkerheten och varnade.

– Det är lätt att bli hemmablind. Man snavar över en trasig detalj i lagårn, i bästa fall gör man sig inte illa, man svär en ramsa och fortsätter arbetet. I värsta fall går det så illa att man inte kan fortsätta som bonde. Enkla åtgärder som tagits fram av uppfinningsrika personer finns att köpa, de kan spara mycket lidande och stora pengar.

Ett jordbruk är en dyrbar affär. Försäkringar kostar pengar. Bonden och hans gård, djuren, familjen, anställda, gäster och leverantörer av tjänster ska skyddas. Är olyckan framme kan allt bonden arbetat ihop försvinna på några sekunder, på grund av bristande uppmärksamhet eller försumlighet. Det är inte lätt att försvara och förklara varför man inte gjorde något innan det var för sent. Gösta Friberg berättade att man ansökt om pengar till en förlängning av uppsökande, gratis verksamhet för på så sätt hjälpa bönderna att finna fel som kan, bör och måste åtgärdas. I Danmark har man gått ett steg längre. Där får bonden böta, direkt, 30 000 kronor för trasiga skyddskåpor.

DIALOG MED BONDEN

I Sverige vill vi hellre få en dialog med bonden. Men nu handlar det om att vara ’’först till kvarn’’ och beställa ett besök direkt. År 2009 är pengarna definitivt slut, om inga nya direktiv kommer från ansvarigt håll och det ska man inte tro att det gör. Även damm och brandsäkerhet diskuterades. Damm ger mycket svåra problem hos äldre som arbetat länge i jordbruk. Dammet kan man inte helt komma ifrån, men centraldammsugare i lagårdarna, ansåg Gösta Friberg borde ingå i utrustningen, liksom ordentliga andningsskydd. Det är de mikroskopiska partiklarna som fastnar i de finaste förgreningarna i lungorna, de synliga, kan man hosta upp.

Brandskyddet är ofta eftersatt. Brand är en oerhörd katastrof för var och en som drabbas, oavsett storlek på egendom. Det är viktigt att ha så bra system som möjligt, så djur och annat värdefullt kan räddas med minsta möjliga risk för alla inblandade.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.