Annons
Nyheter

Såhär gör vildsvinen i Småland

Nyheter • Publicerad 25 juli 2012

ÖLAND

Vildsvinen håller på att etablera sig på Öland. På fastlandet förstör de vallodlingar och trädgårdar. Snart kan det även drabba Öland, enligt de med erfarenhet.

Annons

– Det är inte bara jordbrukets problem. Det kommer att drabba campingägare, fritidsboende och golfanläggningar, säger Pär Åberg, lantbrukare.

Det två senaste vintrarna har inte varit gynnsamma för vildsvinen. Men årets milda vinter gjorde att många överlevde. Nu har flera vildsvinsobservationer gjorts.

– Det har synts bök och spår i Ismantorp, det har körts på en i Degerhamn nu i vår och det har skjutits mellan fem och tio stycken. Huvuddelen finns på norra Öland men det finns också en del i mittlandsskogen. Det sägs grymta mycket på kvällarna kring Hornsjön, säger Börje Magnusson, som tidigare har varit husdjurskonsulent för länsstyrelsen i Östergötland. Han har jobbat nära bönder och har med egna ögon sett vad vildsvin kan göra med åkrar och trädgårdar.

ALLMÄNHETEN BERÖRS

Börje Magnusson och Pär Åberg, lantbrukare och har även han erfarenhet av vildsvinsskador, har jobbat för att skapa en opinion för att få bort vildsvinen från Öland. Skadorna för lantbrukarna blir enorma men allmänheten kommer också att beröras.

– Det blir obeskrivliga skador på golfanläggningarna, campingarna och fritidshus. Vildsvinen älskar ogräset kvickrot som är näringsrikt, därför kan de mycket snabbt böka upp en vall eller trädgård. Även markbyggande fåglar kommer att få det svårt, säger Börje Magnusson.

– Viltolyckorna i trafiken kommer också att öka. Att gå fram till en påkörd eller skadeskjutet vildsvin är förenat med livsfara, säger Pär Åberg.

EN HALV MILJON

Just nu håller vildsvinen på att etablera sig på Öland och de kommer att föröka sig fort.

– Det går fort när de har etablerat sig. I nuläget finns det 150 000 vildsvin i Sverige men 2014 beräknas det finnas 500 000. De är skygga men då har det blivit så mycket vildsvin att de syns. Det gäller att vara med från starten, säger Pär Åberg.

Annons

– Det är fel att inbilla sig att det går att reglera antalet. Det går kanske inte att utrota dem men man kan skjuta dem till ett minimalt bestånd, säger Börje Magnusson.

På fastlandet finns det många förtvivlade bönder.

– Jag vet bönder som har blivit tvugna att lägga ner för att vildsvinen gång på gång förstör deras vallar. Blir det så mycket djur växer desperationen hos markägarna. Vilket medför oetiska metoder för att bli av med dem. Vi har bland annat hört talas om förgiftade otlar, säger Pär Åberg.

GOD START

Men på Öland håller det just nu på att byggas upp en organisation för att handskas med vildsvinen.

– Det är i gång en verksamhet. Tanken är att lantbrukarna ska ställa sina marker till förfogande för grannarna. Det är för att man ska kunna följa vildsvinen över till grannens åker. Lokala LRF-avdelningar ska kunna ha en jaktklubb som ansvarar för vildsvinsfrågan, säger Börje Magnusson.

– Vi har fått med LRF och det är en god start som vi är väldigt nöjda med. Men bönderna är väldigt medvetna om vad vildsvinen kan göra, men inte allmänheten. De kommer också att drabbas, säger Pär Åberg.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons