Annons
Nyheter

Sabotage mot signalsystem

Nyheter • Publicerad 6 augusti 2007

ÖLAND

Vem saboterar det nya signalsystemet som håller på att utprovas på några busshållplatser på ön? Det undrar Ulf Göransson, innovatören bakom systemet, efter att ha konstaterat flera fall av sabotage under våren och sommaren.

Annons

 – Man vill ju inte tro illa om folk, kanske har de bara gjort det av nyfikenhet på vad det är för något, säger Ulf Göransson.

Systemet som kallas BussLED är till för att busschaufförerna skall se om det står människor på hållplatsen.

 – När det är mörkt kan det vara svårt för bussförarna att se om det står folk på hållplatserna eftersom många har mörka kläder och saknar reflexer, säger Ulf Göransson, som själv arbetar som busschaufför.

Trafikanter som vill åka med bussen trycker på en knapp som får en lysdiod ovanför hållplatsskylten att börja blinka. Det blinkande ljuset kan ses av busschauffören på 300 meters avstånd.

 – På så sätt kan hastiga och farliga inbromsningar undvikas, säger Ulf Göransson.

UNDER UTPROVNING

Systemet prövas av Kalmar Läns Trafik under en tvåårsperiod och finns för närvarande på ett tiotal platser runt om i länet.

 – Det är främst till för hållplatser där det inte stiger på folk så ofta, säger Ulf Göransson.

På Öland finns systemet just nu på hållplatserna i Sönneborg och Greby och det är dessa som drabbats av sabotaget. Vid två tillfällen har anordningarna stulits och vid ett annat tillfälle har hela hållplatsskylten demolerats. Ulf Göransson tror att åverkan på anordningarna främst beror på okunskap.

 – Människor kanske inte vet vad det är och därför gett sig på anordningarna, säger Ulf Göransson.

En annan teori är att förövarna varit ute efter komponenterna som ingår i signalanordningen, bland annat en solcellspanel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons