Nyheter

Så här kan förskolorna bli

Nyheter • Publicerad 21 mars 2014

Nu har utbildningsförvaltningen presenterat olika förslag som ska lösa lokalfrågan för förskolorna Gläntan och Näktergalen.

– Det är nybyggnation som vi kommer att gå fram mot, säger Christina Ateva (C), ordförande i utbildningsnämnden.

Lokalfrågan för förskolorna Näktergalen, i Runsten, och Gläntan, i Södvik, har varit ett hett ämne den senaste tiden. Näktergalen behöver nya lokaler då de nuvarande är mycket slitna. Även Gläntan behöver en ny lokal eftersom deras hyreskontrakt sades upp i höstas.

Nu har utbildningschefen Lars Bylund tillsammans med fastighetschefen Jan-Ola Östberg och ekonomen Kim Jakobsson tagit fram olika förslag för att lösa problemen.

Tre förslag

För Näktergalen har det tagits fram tre olika förslag. Det handlar antingen om en nybyggnation på befintlig mark för 5 420 000 miljoner koronor eller på en kommunägd tomt i Spjutterum för 5 620 000 miljoner kronor.

Detta förslag skulle även lösa markproblemet. För nuvarande används delar av två tomter, som ägs av andra personer, av förskolan.

De har också lagt fram förslag som innebär att vissa av modulerna ersätts med tillbyggnader och att resten renoveras, total kostnad 3 030 420 miljoner kronor. Sista förslaget kostar 993 000 kronor och innebär en kombination av renovering, en tillbyggnad och ersätta en av modulerna med en ny.

Ny förskola i Södvik

I Södvik finns förslaget att bygga en ny förskola. Om den byggs vid Södvikskolan beräknas kostnaden bli 5 420 000 miljoner kronor men om de hellre vill köpa en ny tomt beräknas kostnaden bli 5 620 000 miljoner kronor.

De har också tittat på tillfälliga lösningar i väntan på något mer långsiktigt. Första förslaget är då att flytta barnen på Gläntan till befintliga lokaler i Åkerboskolan. Det andra förslaget handlar om att sätta upp tio förskolemoduler anpassad till 28 barn, en lösning som kostar 170 000 kronor plus en hyreskostnad per månad för 38 400 kronor.

Men utbildningsnämnden vill satsa på nybyggnation.

– Nämnden har uttryckt att vi vill satsa på ett nybygge i Södvik. Det har varit föräldrarnas önskemål att få ha kvar barnen där, de vill inte åka norrut.

– Redan för en månad sedan kom vi överens om att vi även vill satsa på ett nybygge i Runsten. Istället för att flytta in i Runsten skola tycker vi det är bättre att de får en ny och fräsch förskola. Har vi råd så är det bättre med en ny.

Hoppas på lösning

Lisbeth Lennartsson (C), kommunalråd i Borgholms kommun, har tidigare föreslagit att flytta fyra miljoner kronor från Ekbackas investeringsbudget till detta ändamål. Sedan tidigare har utbildningsförvaltningen en miljon kronor budgeterat för investeringar.

– Jag har inte hört något mer om det men jag hoppas det löser sig. Men jag inte tänka mig att de inte skulle gå med på detta men man vet aldrig.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.