Annons
Nyheter

Rydbonde gör kovändning - satsar på turistboende

Nyheter • Publicerad 16 mars 2006

RYD

Ryd har gjort sig (ö)känt som byn dit inga turister var välkomna – åtminstone inte till det planerade lägenhetshotellet, vilket motarbetats med näbbar och klor av byborna. Det gjorde även paret Idermarks ”Bo på lantgård”-koncept. Men nu satsar en av de mest framträdande motståndarna på en snarlik idé.

Annons

Bråket i Ryd har av många ansetts som ett slående exempel på den klassiska konflikten mellan gammal jordbruksbygd kontra ny turism. Utanför bygemenskapen tyckte sig dock många ana en annan bakomliggande orsak, nämligen den berömda Jantelagen: Man skall inte tro att man är något – i synnerhet inte om man, som Idermarks, kommit inflyttad från fastlandet.

– Vi har inget emot förändringar, men när någon försöker ta alla russinen ur kakan blir det fel, säger en av byborna.

ARGUMENT MOT...

För ett par år sedan presenterade Thomas och Elisabet Idermark sina planer för ett lägenhetshotell i Ryd. Ursprungligen var tanken ett större bygge inrymmandes 18 lägenheter med sammanlagt 72 bäddar (och en pool).

Det medförde en folkstorm av protester från de kringboende. Flertalet bybor reste sig som en man och överklagade ända upp till länsstyrelsen och Ryd fylldes av skyltar med budskap i stil med ”kamp mot Idermarks hotell” och ”lägenhetshotell, nej tack”.

Stämningen blev allt mer hätsk och förra året eskalerade byträtan med att familjen Idermark gjorde en polisanmälan efter att en av grannarna skall ha sagt: ”Om det inte går att stoppa ert projekt lagligt kommer vi att göra det olagligt genom sabotage och sådana saker” – något som dock Ryds byförening sade sig ta avstånd från.

Så småningom krympte projektet till sex lägenheter och döptes i samma veva om till ”Bo på Lantgårdsverksamhet”. Men även det väckte missnöje i byn eftersom Idermarks inte drev eget lantbruk, något de dock sade sig ha planer på. Protesterna fortsatte emellertid och till slut såg Idermarks ingen annan utväg än att lägga sitt projekt på is.

Ett av skälen som motståndarna framförde var att Ryd som jordbruksbygd var olämplig för turister. Vissa lantbrukare uttryckte oro för vad turisterna kunde ställa till i den lantliga bymiljön bland kor, får och hästar.

...HAR BLIVIT FÖR

Nu är helt plötsligt dessa djur i stället ett led i marknadsföringen av ett nytt Bo på lantgård-koncept i samma by. ”Här kan ni semestra i en riktig öländsk jordbruksby där det finns kor, får och hästar” lockar lantbrukaren Sven Brynielsson och hälsar välkommen till Västergården i Ryd.

Annons

– Det är ett bostadshus och vi har ju rätt att låta vem som helst bo i det. Dessutom är det ju inte frågan om något nytt boende som i Idermarks fall. Det har ju bott sommargäster där förr.

Något som gör det hela lite delikat är att Sven Brynielsson driver byns största lantbruk och var en av dem som gick i främsta ledet i kampen mot Idermarks planer att hyra ut rum till turister.

Varför är turisterna plötsligt välkomna?

– Vi har inget emot turister, vi är bara rädda för vad det kan innebära för oss om de börjar klaga på vår (lantbrukarnas) verksamhet. Hade de byggt ett lägenhetshotell kunde vår verksamhet drabbats av deras klagomål.

Vad skiljer dina turister från Idermarks?

– Vi har annonserat i tidningen Land, och vänder oss till dem som vet vad det innebär att bo på landet.

Men det kunde ju Idermarks också gjort?

– Vi vet inte vilka turister de hade fått, men vi kan styra vilka som hyr av oss. Problemet var att det var Idermarks turister och våra djur. Nu är det ju våra turister och våra djur. Blir det problem upphör vi bara med uthyrningen.

Med tanke på bybornas rädsla för hur Idermarks turister skulle reagera på att bo granne med ett lantbruk, får Sven Brynielsson projekt anses ganska vågat – i synnerhet som den aktuella byggnaden, en mangårdsbyggnad vilken köptes till i höstas, endast ligger 30 meter från hans ladugård.

SAMMA TURISTER

Annons

Vad gäller Idermarks lägenhetshotell har han inte ändrat uppfattning, men påpekar att även de naturligtvis kan hyra ut några rum i sina befintliga byggnader.

– Det står ju Idermarks fritt att hyra ut sin mangårdsbyggnad och sina andra hus om de vill. Han kan ju säkert skrapa ihop elva bäddar han med, säger Sven Brynielsson.

Men en turist är onekligen en turist, oavsett om rummen erbjuds i en mangårdsbyggnad med elva bäddar eller ett lägenhetshotell med plats för några till.

FOTNOT: Paret Idermark har undanbett sig att kommentera.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons