Ruttna fönster skapar kulturstrid om stadshuset
BORGHOLM
Borgholm och länsstyrelsen är på kollisionskurs. Striden gäller stadshusets renovering. Vi har satt ner foten, förklarar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och motsätter sig krav från länsstyrelsens kulturvårdsminnesenhet.
Ramaskriet kring fyra föreslagna takkupor sköt upp stadshusets nödvändiga och efterlysta renovering i ett år.
Nu blåser det upp till storm igen. De reviderade ombyggnadsplanerna (utan takkupor) gillas inte av länsstyrelsen.
På flera punkter gör länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell tummen ner till kommunens förslag:
Fönsterbyten tillåts inte
Förändring av befintliga takkupor godkännes ej
Endast enstaka innerdörrar får bytas ut
Anläggning av parkering på södersidan nekas
Länsstyrelsens representant Henrik Åsenius besökte stadshuset veckan före jul för möte om byggnadsplanerna och i ett mejl daterat den 21 december meddelar han att frågan om byggnadsminnesförklaring kommer att drivas vidare därav länsstyrelsens negativa inställning till kommunens planer.
orimligt
Kenneth Hallberg, kommunens fastighetschef, är minst sagt frågande till länsstyrelsens propåer.
Jag förstår ingenting!
Myndighetens vurm för stadshusets gamla fönster underkänner han helt.
Närmast alla fönster är i mycket dåligt skick genomruttna, otäta, energislösande, svåra att öppna. Vissa går inte att öppna alls, andra har skruvats fast eftersom de riskerar att ramla ner vid öppning.
Renovering av fönstren, daterade 1942, ses som uteslutet.
Det finns ingen som tar på sig ett sådant arbete och gjorde någon så blir kostnaden orimligt hög. De här fönstren har gjort sitt, dundrar Kenneth Hallberg från kontoret på Borgholm Energi.
De måste bytas och ska givetvis ersättas av fönster som ser likadana ut, så rent estetiskt blir det ingen skillnad.
en decimeter
Den hallbergska sågningen av länsstyrelsen fortsätter.
I frågan om dörrarna kommer jag inte att gå deras (länsstyrelsens) väg, brandskyddskrav går före. De dörrar som finns idag uppfyller inga krav överhuvudtaget. Vi kan inte gå ifrån Boverkets regler.
Även länsstyrelsens nej till sänkning av befintliga takkupor förkastas av fastighetschefen.
Kuporna ska sänkas en (1) decimeter, den sänkningen är omöjlig att se nerifrån. Du ser det inte, bedyrar Kenneth Hallberg upprepade gånger och anser att vinsten med dessa 10 centimeter är stor.
Framför ger det en bättre arbetsmiljö med bättre arbetsljus och möjlighet för de som jobbar i just dessa rum att kunna se ut.
satt ner foten
I kommunens officiella svar till länsstyrelsen och Kjell-Håkan Arnell skriver kommunchefen Lars Frick och kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c), att vi från kommunens sida är beredda att när möjlighet finns tillmötesgå uppställda krav, dock ej vad gäller byte av fönster eller sänkning av takkupor på stadshusets baksida.
Kommunledningen påpekar samtidigt att brandskyddskrav måste iakttas vid ombyggnad.
Precis som länsstyrelsen är vi rädda om denna fina byggnad, det vi inte kommer överens om är några få detaljer. Där har vi satt ner foten.
Ombyggnadsförslaget är tillfredsställande på alla sätt, säger Lisbeth Lennartsson till Ölandsbladet och ser en öppning i tidigare besked från Tomtebybon Kjell-Håkan Arnell.
Han har sagt att byggnader inte kan minnesförklaras om ägaren motsätter sig detta...
MICHAEL STÅHL
michael.stahl@olandsbladet.se