Annons
Nyheter

Runstens brandkår mot ny logi

Nyheter • Publicerad 3 september 2008

RUNSTEN

Varför inte ett industrihotell? Med plats för den lokala brandkåren?

Annons

– Dagens brandstation i Runsten är väldigt enkel, som en liten lada. Det är dags att göra något, berättar räddningschefen Bengt Andersson och välkomnar initiativet från östra Öland.

Under visst hysch-hysch planerar flera Runstens-företagare för ett industrihotell i byn. Planerna offentliggörs i ett protokoll från Ölands Kommunalförbund där räddningschef Bengt Andersson redogör för idén där ”grundtanken är att kombinera ett industrihotell med nya lokaler för brandstationen i Runsten”. Med i det lokalt förankrade arbetet för industrihotellet/brandstationen finns fullmäktigeledamoten, deltidsbrandmannen och Åkerby-boende Peder Svensson.

– Jo, det stämmer. Det är grupp företagare som skissat på ett industrihotell och jag har hjälpt till lite. Men det är i planeringsstadiet, vi har inte hunnit sätta ner fötterna.

Samtidigt bekräftar han frågan till räddningstjänsten och Ölands Kommunalförbund.

– Brandstationen har sett sina bästa dagar och lever inte ens upp till 1956 års normer. Så frågan har ställts. Det har kommit ett förslag från Runsten som vi, jag och räddningstjänstens personal i Runsten, ska jobba vidare med. I förslaget är det inritat garageplatser, lektionssal och omklädningsrum. Med duschar, dagens station saknar sådana faciliteter, säger räddningschefen Bengt Andersson och berättar om få betänkligheter från de som bestämmer, politikerna i Ölands Kommunalförbund.

– Det man hade invändningar mot var väl att förslaget, enligt deras uppfattning, har överytor. Det är för stort och det får vi jobba vidare med och titta på.

I KOMMUNAL ÄGO

Samtliga brandstationer på Öland är i kommunal ägo. Runstens-lösningen bryter mot denna sedvana.

– Här är tanken att de lokala företagarna bygger och äger medan räddningstjänsten hyr in sig.

Enligt högst preliminära siffror är hyran 22 000 kronor i månaden, vilket ska jämföras med dagens ”lada-hyra”, 25 000 kronor om året.

Annons

– Det är ju skillnad på nytt och något enkelt och avskrivet. Om allt går i lås så är detta en fråga för budget 2010.

Brandstationen i Runsten, med 13 tjänster, var ett rykande hett debattämne i början på 1990-talet då den lokala brandkårsstyrkan hotades av sotdöden, nedläggning. Efter en omfattande ladugårdsbrand mitt i byn försvann frågan snabbt från dagordningen och i dag har räddningsstyrkan en viktigare uppgift än förr.

– Insatsområdet har växt, från Gärdslösa i norr till Gårdby i söder. Styrkan betjänar därmed 2 400 invånare vilka de ska vara första enhet till. Det är mycket folk i området och även stora djurbesättningar samt ett inflyttningsområde. Runsten är även en viktig förstärkningsstyrka.

■ ■ Skenet bedrar?

– Det är ingen liten obetydlig brandstation, utan något som blivit viktigare och viktigare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons