Nyheter

Röster beordrade 33-åringen till mord

Nyheter • Publicerad 12 september 2006

– Skriken sitter fortfarande i mitt huvud.Samlad försöker mannen berätta om söndagseftermiddagen i juni som började med en fika på verandan och slutade med att hans hustru mördades av en psyksjuk 33-åring från Värmland.

Hur kunde det ske?

Det ligger en tät atmosfär över säkerhetssalen vid Kalmar tingsrätt när 33-åringen ställs till svars för mordet på den 62-åriga kvinnan i Östra Södvik och mordförsöket på hennes make.

Rättens ordförande, nämndemän, åklagare, advokater, anhöriga och åhörare – alla verkar tagna av händelsen som den 18 juni lamslog det lilla samhället.

Alla utom mördaren själv. Den snaggade 33-åringen sitter helt oberörd när den mördade kvinnans make berättar om framtidsplaner som på mindre än en halv minut grusas och barn som beskriver sommaren efter mordet likt ett vakuum.

Han snarast tittar nyfiket genom sina glasögon och lyssnar intresserat på de som talar.

För att kunna bläddra i polisens förundersökning under rättegången frågar han om det är möjligt att låsa upp handbojorna som besvärar honom. Rätten säger nej.

Genom sin advokat Sture Frylén förklarar sig 33-åringen skyldig till de faktiska omständigheterna, men nekar till uppsåt och ansvar med hänsyn till allvarlig psykisk störning.

Egentligen har händelsen sin upprinnelse två veckor innan mordet. Det är då 33-åringen slutar äta sin medicin.

Han packar sin bil i Karlstad för att bege sig till Öland för att leva friluftsliv och studera fåglar. Under sin Ölandsvistelse mår 33-åringen allt sämre. Under helgen slår han sönder sin egen bil.

Den mördade kvinnan och hennes make ser mannen bara någon timme innan mordet. Då kommer han gående förbi deras bostad med en kasse i handen. Maken får en olustig känsla av mannens beteende och tittar långt efter honom.

Maken fikar tillsammans med sin hustru. Paret som för drygt två år sedan flyttade permanent till Östra Södvik håller på att rusta upp en gäststuga och pratar lite om vad de ska göra sedan.

De mår bra. Mannen har dragit sig tillbaka från att ha varit egen företagare. Nu får de mer tid tillsammans.

Medan mannen går ut i förrådet och hämtar ståltråd och en tång går kvinnan in i köket för att sätta på radion och äta en banan. Det tar kanske 30 sekunder-en minut. När mannen kommer tillbaka hör han två fruktansvärda skrik.

Det är den 62-åriga hustrun som skriker för sitt liv.

En 33-årig schizofrenisjuk man har rusat in i köket med ett fälgkors och en morakniv. Han har tvångstankar, känner att han måste skada någon.

– Man, kvinna eller barn spelar ingen roll, beskriver åklagaren Kerstin Eriksson.

Med fälgkorset slår 33-åringen kvinnan i huvudet så att hon faller omkull. 33-åringen slänger fälgkorset, tar fram sin morakniv, böjer sig fram och sticker kniven i bröstet på kvinnan.

33-åringen står lutad över kvinnan då hennes make kommer in och försöker ta in scénen i sitt medvetande.

När 33-åringen rusar fram emot honom så får han reflexmässigt upp en arm som skydd, vilket förmodligen räddar livet på honom. Hugget tar på armen och högt upp mot armhålan i stället för i bröstet.

Maken lyckas få in ett slag mot 33-åringen.

– Jag vet inte var jag fick kraften i från, säger maken.

Slaget golvar hur som helst 33-åringen. Det blir tumult. Maken hamnar över 33-åringen, som försöker att hugga honom. Maken lyckas få kniven ur hans hand.

– Han flinar mot mig. Han bara flinar, faktiskt, berättar maken.

Samtidigt som han slåss för sitt liv vill maken veta hur det är med hustrun:

– Jag hör suck och stön. Sedan hör jag en sista suck, sen inget mer och då förstår jag att det är kört.

– Vem är du? Vad vill du?, frågar jag. Då svarar han att ”det är djävulen”, berättar maken.

En städrock hamnar över 33-åringen som för första gången visar någon slags reaktion. Då blir han rädd och ber för sitt liv.

– Om du släpper mig ska jag ta mitt straff, skriker 33-åringen.

33-åringen rusar från huset och viker av mot vägen, bort mot vändplatsen där hans bil stått parkerad. Det är där polisen senare finner mannen och griper honom.

Då har maken för länge sedan konstaterat att hans 62-åriga hustru är död. Den ljusa framtid som de tänkt sig tillsammans blev inte så lång.

På torsdag fortsätter rättegången mot 33-åringen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.