Annons
Nyheter

Ror Bödas utveckling i hamn

Nyheter • Publicerad 19 november 2007

BÖDA

En ung styrelse ska ta hand om den nybildade föreningen Böda hamns Utveckling. Beslutet klubbades i Gamla skolan i Norrbygärde förra veckan.

Annons

Till måndagskvällens möte i Norrby gärde kom näringslivssekreterare Anders Nyholm och Hans Johannesson från Borgholm Energi, ansvarig för hamnarnas underhåll. Båda herrarna lovade ställa upp med goda råd och lotsa föreningen till rätt instans och rätt myndighet. Anders Nyholm och Hans Johannesson gav flera goda råd under kvällen.

”TA SMÅ STEG”

Ta små steg åt rätt håll men håll samtidigt de stora målen levande, rådde herrarna. Att hamnen blir en samlingsplats är utmärkt. Det kommer att bli trevligt med marknad, dansbana och grillplatser, som redan finns inplanerat till nästa år. Man kommer också att försöka tillgodose husbilarnas behov, så de känner sig välkomna.

Böda marknad måste flytta ner till hamnen, vilket bara är bra. Den blir större, fler knallar får plats och parkeringen kan ordnas bättre än på idrottsplatsen. Man kommer förmodligen att bilda arbetsrupper där intressenterna i den nya föreningen ingår.

LIVSFARLIG VÄG

Det kommer inte att gå lika snabbt att få en gång- och cykelväg mellan Böda hamn och Kyrketorps camping. Det finns redan en smal gångstig röjd till Gamla hamnen, som måste hållas öppen genom idogt arbete.

Bilvägen mellan Böda hamn och Kyrketorp är livsfarlig att gå eller cykla på under semestertid. Egentligen redan från mitten av mars till början av november. Av det skälet skulle en ordentlig strandväg mellan hamnområdet och Kyrketorp vara angelägen ur trafiksäkerhetssynpunkt. Än så länge ligger ett sådant projekt långt ner på agendan och lär inte skymta i beslutsprocessen under de närmaste åren.

BÖDA SKANS?

Inte heller har man fått något tillstånd att sätta upp en önskad skylt i anslutning till gränsen mellan Högby och Böda. Många vet inte var olika platser är belägna och även herrarna från Borgholm svävade lite på målet när vissa namn nämndes. Var ligger till exempel Böda skans?

Det är annars en plats som finns utmärkt på kartan över området. Problemet är bara att man inte fått tillstånd att sätta upp karta med skylt och hänvisningspilar. Ansökan har lämnats in för ett okänt antal månader sen, men då blev det avslag.

Annons

OPTIMISTISKA

Sekreteraren i föreningen, Lina Ahlbin går en kurs i kultur- och naturguidning. Hon kommer att finnas till hands i sommar för de turister som vill göra utflykter i området men även i övriga delar av socknen kommer hon att guida.

Anders Nyholm och Hans Johannesson var mycket optimistiska inför verksamheten i den nybildade föreningen. De tror att det blir bra. Målen är satta, både de kortsiktiga och de långsiktiga.

HELT OPOLTISK

Sonia High berättar att det var Böda centeravdelning som kom med initiativet att bilda en förening för Böda hamn. Det var på vårdagjämningens dag, en blåsig marsdag nere i hamnen som förslaget kom upp, sedan fortsatte man vid ett möte i Församlingshemmet. Men, tillägger Sonia, nu är föreningen helt opolitisk.

Lotta Andersson, berättar att hon håller på att färdigställa en pärm för protokoll, medlemslista och upprop, den kommer att ligga i Bödaknallens butik.

RAGNHILD OXHAGEN

Fotnot:Till ordförande utsågs Lotta Andersson, sekreterare Lina Ahlbin och kassör Annelie Smit. Övriga ledamöter är Paul Olofsson, Magnus Bexell och Lillan Nilsson, ersättare Sonia High och Kent Bökelund.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons