Nyheter

Rondellhundarna har nått ön

Nyheter • Publicerad 15 november 2006

FÄRJESTADEN

Rondellerna i Färjestaden smyckas nu inte bara av ölandskuber och andra stenformationer. Från och med denna vecka kan cirkulationsplatsen vid Köpstadens norra infart ”ståta” med en alldeles egen rondellhund.

Det började med konstnären Stina Opitz installation ”Cirkulation II” i Nygårdsrondellen vid Biltema ute på Tornbyområdet i Linköping – en vit hund under en stor rödvit cirkel i rostfritt stål.

Denna urhund bland rondellhundar stod på plats i mars, men mindre än två månader senare vandaliserades konstverket, då hunden fick sitt huvud avhugget och krossat.

BÖRJADE SOM EN FOLKLIG PROTEST

Polisen fann ingen misstänkt för ”dådet”, vilket dock väckte en folklig protestvåg. Plötsligt stod hemsnickrade hundar i snart sagt varje rondell, initierad av den ”underjordiska rondellhundsrörelsen” Akademi Vreta Kloster, AVK. Fenomenet spred sig vidare som en löpeld över Östergötland och även långt utanför länets gränser.

Nu har rondellhundarna kommit till Öland. Mitt i cirkulationsplatsen vid Färjestadens dämme står den där och ser vilsen ut, blåprickig med rött halsband och en grön tennisboll som nos. Och i Borgholm kan man skåda inte bara en, utan två, rondellhundar, vilka står där nos mot nos mitt i trafiken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.