Annons
Nyheter

Rödgröna kritiska till skolprocess

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2012

BORGHOLM

De rödgröna är en överens, en (1) fullvärdig skola bör finnas kvar på östra sidan.

Annons

– Kommunens kostym klarar inte två skolor, klargör Socialdemokraternas talesman Ilko Corkovic.

Samtidigt riktas besk kritik mot Alliansen skollösning som anses förhastad och utan förankring.

– Många blev helt tagna på sängen, så här får inte en process gå till, anser Maria Lindmark (MP).

Skolfrågan på östra sidan har stötts och blötts under åratal, ändå tycks utbildningsnämndens inriktningsbeslut (se artikel intill) i tider av kommunal apokalyps-ekonomi överraskat såväl andra politiker som närmast berörda. 

Utbildningsnämndens påstådda brådska kritiseras nu av den rödgröna oppositionen.

- ”Fem-i-tolv” kommer ett förslag som inte förankrat, utan att föräldrar och elever involverats Detta kunde ha landat väl om man tagit sig tid och satt sig ner och pratat med de som berörs, när jag lyssnar med folk finns det beredskap för kompromisser, men nu får de inte chansen att påverka, säger Miljöpartiets Maria Lindmark och fortsätter:

– Många blev helt tagna på sängen, så här får inte en process gå till. Den här tidsnöden är helt och hållet Alliansens fel.

NÄST HÖGSTA

I sakfrågan är oppositionen överens om att en av skolorna måste läggas ned, vilken är dock oklart och om Runsten ska behållas lämnas inga direkta svar på var pengar till renovering ska hittas.

Några svepande förslag på möjliga besparingar - kapa kringkostnader, dra ner på anslaget till Ölands Kommunalförbund, lägre hyra för Komvux och att minska kostnaderna  inom särskilt boende och grundskolan från nivån länets högsta till länets näst högsta – för att skapa utrymme för en (1) fullvärdig skola på östra sidan nämns i sammanhanget medan förra årets tal om skattehöjning är historia och inget de rödgröna kommer att gå i bräschen för.

Annons

I grundfrågan, krisen i kommunens ekonomi, råder inga större tveksamheter. Läget är illa och försämras än mer om ingenting görs.

FÖR STOR KOSTYM

- Solklart har Borgholm för stor kostym, vi tvingas sänka kostnaderna. Kärnverksamheterna går back 25 miljoner kronor och under på tio år har kommunen tappat 650 invånare och skolorna 500 elever. Det är ett politiskt misslyckande och vi rödgröna är en del av det, men vi kan inte ta mer ansvar än vad vi har inflytande.

– Framför allt är det ett misslyckande för Alliansen, det är de som har inflytandet, påpekar Maria Lindmark medan Vänsterns Arne Tärnblom anser att den samlade borgerligheten mörkat om ekonomin.

– De har gömt alla kostnader genom försäljning av fastigheter och lägenheter, men nu har vi inga fler lägenheter att sälja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons