Risk att Eken fortfarande är mögeskadad
FÄRJESTADEN
Miljön på Eken kan vara långt värre än vad Mörbylånga kommun har velat påskina. Det finns fortfarande risk att lokalerna är ansatta av mögel.
Det är allvarligt att man inte låtit göra materialanalyser där man hittat rötskador. En ny utredning bör göras, säger Ann-Marie Flisberg, laboratoriechef på konsultföretaget WSP.
2006 gjordes en noggrann undersökning på Eken. Då upptäcktes fukt i grunden, rötskador på fasaden samt mögel på bland annat en tapet och en yttervägg.
ALLVARLIGT
Undertrycksventilation installerades i grunden, för att undvika att möglet i grunden kommer upp i lokalerna. Därefter mättes mögelhalten med hjälp av så kallade nerfallsplattor. Plattorna fångar upp mögelsporer och genom att räkna dessa kan man se förekomsten av mögel i lokalen. Några mögelsporer kunde då inte påvisas och baserat på det beslutade miljö- och byggnadsnämnden att godkänna verksamhet i lokalerna.
Men detta lugnade inte en del föräldrar, som under de senaste fyra åren jobbat för att uppmana kommunen att utföra fler prover och undersöka Eken närmare. När föräldrarna inte fick gehör valde de till slut att vända sig till Ann-Marie Flisberg, som är laboratoriechef på företagets WSP:s byggnadsbiologiska avdelning.
Hon har nu sammanställt en rapport, baserad på de prover och åtgärder som gjordes 2006 och 2007.
Här har man hittat skador i vistelsemiljön som man misstänker beror på inläckage av vatten. Där borde man ha gått in i konstruktionen och sett om det fanns mögelpåväxt, säger Ann-Marie Flisberg och underkänner därmed metoden med nerfallsplattor.
Plattor används vid diffusa problem. Normalt måste man göra analyser för att bestämma status på mögel. Och finns rötsvamp så finns garanterat mögel, säger hon.
GROV UPPSKATTNING
Ann-Marie Flisberg har gjort rapporten på uppdrag av de oroliga föräldrarna och den här rapporten är inte den enda som hon har skrivit om Ekens miljö. 2007 var det hon som analyserade provsvaren från nerfallsplattorna. Hennes uppgift var enbart att analysera provsvaren åt uppdragsgivaren.
Nerfallsplattor är ingen bra analys man kan göra om man vill kontrollera att undertrycksventilationen i grunden fungerar. Den kontrollen måste göras med andra metoder där man kan följa luftens rörelser.
Och även om hon bedömde att det inte fanns någon påvisad koloni av mögel på plattorna, så skrev hon i samma rapport att mäta sporförekomster i luft genom att ställa ut nerfallsplattor är en mycket grov uppskattning och bör inte ligga till grund för beslut om åtgärder.
I ett sammanträdesprotokoll från den 20 juni skriver miljö- och byggnadsnämnden att undersökningen i Eken visade ingen indikation på förekomst av mögelsporer och beslutar att redovisade åtgärder bedöms som tillräckliga. Därmed återgick verksamheten till det normala och har fungerat som skolbyggnad de senaste fyra åren.
Läs mer om Eken i lördagens Ölandsbladet, där skolchefen Ann Willsund och fastighetschefen Tommy Herrloff gör sina bedömningar av situationen.