Nyheter

Ridån ner för revyn

Nyheter • Publicerad 24 juni 2010

MÖRBYLÅNGA

Mörbylångarevyn är inne på sista akten.

Vid föreningens årsmöte avsade sig sex av sju styrelsemedlemmar sina poster. Några ersättare finns i dagsläget inte.

– Ett definitivt beslut på om vi ska lägga ned eller köra vidare kommer i september.

Medlemmarna ur Mörbylångarevyn enades om att i alla fall skjuta upp nedläggningsbeslutet.

– Just nu pågår något sorts sista rekryteringsarbete, säger Henrik Yngvesson, en av de sex avgående styrelseledamöterna.

De övriga fem är Jessica Yngvesson, Janne Kerborsch, Mattias Pettersson, Birger Wadsten och Caroline Johansson.

I nuläget kvarstår bara textförfattaren Mats Andersson i styrelsen.

Henrik Yngvesson är inte särskilt optimistisk.

– Vi har ju sökt länge utan att få napp.

– Ska vi låta föreningen vara vilande eller ska den läggas ned helt och hållet, det är väl egentligen vad som gäller, tror Henrik Yngvesson.

LITET PLUS

Ett år skulle nog föreningen kunna ha ekonomiska möjligheter att ligga i träda och ändå täcka de löpande kostnaderna. Årets revyuppsättning gav ett litet plus.

Skådespelare finns det, men det som saknas är ledargestalter. Personer som kan arbeta i en styrelse med allt vad det innebär av planeringar, förhandlingar, redovisningar och inte minst marknadsföring.

– Vad som skulle behövas är väl egentligen en revypappa eller en revymamma, analyserar Henrik Yngvesson.

– Jag vill inte lägga ned, men jag vet också vilket arbete som krävs och jag tror att det blir jättesvårt, säger Henrik Yngvesson om räddningsaktionen.

VAD ÄR REVY?

Mörbylånga kommun har också uppträtt märkligt mot den 30-åriga teater-institutionen. Kultursekreteraren skickade ett brev till revyn och bad dem att berätta lite om sin verksamhet eftersom hon inte visste något om den.

Dessutom hamnade revyn i en hyreskonflikt med kommunen. Där andra kulturaktörer gratis fick nyttja kommunens lokaler med hänvisning till någon yngre aktör så fick Mörbylångarevyn en faktura på 20 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.