Annons
Nyheter

RIA kommer ha sommaröppet

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2007

BORGHOLM

Anmälningarna om fylleri på torget har i sommar blivit allt fler. Missbrukarnas mötesplats RIA har under sommarveckorna stängt sina dörrar, något som får kritik från olika håll. Men i förra veckan togs beslutet att ha öppet hela nästa sommar.

Annons

Under sommaren har polisen fått in många anmälningar om att det är stökigt på torget. Polisman Thomas Lönnqvist sa tidigare i en artikel i Ölandsbladet:

– Det handlar om sex till tio personer som stör ordningen. De super, urinerar offentligt, skräpar ned, förolämpar och trakasserar förbipasserande – det svinas.

STÄNGDE SEX VECKOR

Hela människan RIA är ett samarbete mellan pingst-, mission- och svenska kyrkan och får även ekonomiskt stöd av Borgholms kommun. Sommartid har RIA, som är en mötesplats för bland annat missbrukare, stängt. I år handlade det om sex veckor. Möteplatsen blev då istället torget.

– Det känns som ett svek när behovet är som störst så stänger vi och så sitter de på bänken istället, säger Marina Johansson som är föreståndare. Hon har även hört om klagomålen på torget.

– Det är stor sorg och gör ont i hjärtat, vi känner att vi vill vara där.

EKONOMISKA RESURSER

Att man stänger beror på bristande ekonomiska resurser. Då de anställda går på semester, har det inte funnits någon möjlighet att anställa vikarier. Men förra veckan beslutade RIA:s styrelse att ha öppet hela nästa sommar.

– Någon form av öppet blir det nästa sommar och det har vi önskat länge, säger Sonja Törneke som arbetar som volontär.

Hur verksamheten kommer att se ut nästa sommar vet man inte än. Allt handlar om hur mycket stöd och bidrag RIA får in, bland annat av kommunen.

Annons

– Vi hoppas på att kommunen ökar bidraget och att de ser att det vi gör är bra, säger Marina som understryker att samarbetet med kommunen har funkat alldeles utmärkt.

INTE BARA MISSBRUKARE

Till RIA kommer människor för att äta en bit mat, träffas och stötta varandra, eller bara för att prata med vänner eller med någon anställd. De kan även få hjälp med myndighetskontakter och boende. Och genom åren har antalet besökare ökat successivt.

– Vi åker även hem till många med mat. De kan vara sjuka och vill bara prata lite, säger husmor Rose-Marie Schlegel.

– Men det är viktigt att understryka att det inte är bara är missbrukare som går hit, det är även ensamma och rädda personer, säger Sonja Törneke.

Klockan halv tio, varje dag öppnas dörrarna, då är det morgonmöte med andakt.

– Men ser de att vi är här klockan åtta kommer de in redan då, berättar Marina.

”RIA ÄR HOPPET”

RIA betyder mycket för många. När Ölandsbladet besöker huset är det många som vill uttrycka sin tacksamhet för att det finns. En av dem är Kaj Jönsson.

– RIA är hoppet. Om det inte hade funnits skulle jag inte haft det som jag har det. De betyder mer än vad folk tror, här blir man behandlad som människa. Människovärdet tar de aldrig bort här, säger han och fortsätter att prata om fylleriet på torget.

– Det hade aldrig varit hälften av dem där, om de hade haft öppet här på RIA.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons