Annons
Nyheter

Revisor manar till högre skatt

Nyheter • Publicerad 18 december 2007

BORGHOLM

– Ni måste höja skatten med 70 öre för att ha råd med den verksamhet ni har idag.

Annons

Det var budskapet från revisorn Stefan Tengberg till Borgholms politiker vid måndagskvällens fullmäktige.

Det är kommunens egna revisorer som gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att analysera kommunens kostnads- och kvalitetsnivå i jämförelse med liknande kommuner. Det var det arbetet som Stefan Tengberg, tidigare bland annat ekonomichef i Gnosjö kommun, redovisade för fullmäktigeförsamlingen på måndagskvällen. Han hade gått på den officiella statistiken för 2006 och jämfört Borgholms kommuns driftskostnader med kommuner med likartad befolkningsstruktur. Det handlar alltså inte om att jämföra sig med Mörbylånga och Kalmar utan snarare med Töreboda och Tingsryd. Han kom bland annat fram till följande slutsatser:

• Borgholm har höga kostnader för barnomsorgen.

• Grundskoleverksamheten kostar mycket men ”presterar en förhållandevis låg kvalité”.

• Äldreomsorgsverksamheten genomförs till en något hög kostnad.

DÅLIG GRUNDEKONOMI

Totalt sett visade Stefan Tengbergs genomgång också att kommunen har en dålig grundekonomi. Som Astrid Lindgren skulle sagt: ”vofför är det på detta viset”? Det hade Stefan Tengberg inga direkta svar på. Hans föredrag präglades av oerhört många ”kanske”, eftersom han tittat enbart på siffrorna och inte på bakgrunden till varför det ser ut som det gör. Men kontentan blev att antingen satsade kommunen på för hög kvalitet bland annat avseende personaltäthet, kanske var verksamheten inte effektiv nog.

– Att ha få barn per vuxen i barnomsorgen kan vara ett kvalitetsmått, säger Stefan Tengberg.

Han förklarade också för de församlade politikerna om skatteutjämningssystemet och hur viktigt det är att antalet invånare är basen för kommunens ekonomi. Nu ska Tengbergs rapport, som alltså bara tittade på statistik för ett år, ingå i budgetarbetet för kommande år och utgöra underlag för diskussioner i kommunens nämnder framöver. Den 28 april nästa år ska analyserna av analysen presenteras för fullmäktige.

KENTH JÖNSSON

ÖB-webben i morgon:Känslosam appell för småskola

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons