Annons
Nyheter

Restauranger missar att ta leg

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2007

BORGHOLM

Sugen på öl på krogen, men under 18 år? Inga problem, flera serveringsställen i Borgholm slarvar med leg-kravet.

Annons

– Fyra av elva missade att begära legitimation, konstaterar kommunens alkoholhandläggare Bo Johansson efter nyligen genomförd provköps-runda.

Resultatet får underkänt av Bo Johansson. Restaurangernas slarv kan innebära att underåriga får köpa sprit på krogen, ett rent lagbrott. Gränsen är för alkoholinköp på krogen är 18 år.

– Elva provinköp genomfördes på restauranger med serveringstillstånd, fyra av elva missade att begära legitimation av ”mina” tjejer, säger Bo Johansson med det bistra tillägget:

– Restaurangerna ska förvissa om att kunden har rätt ålder, annars blir det lätt fel.

Syndarna gavs en muntlig reprimand.

– Ett ”nu får nu skärpa er och vi kommer tillbaka”. Om fler provinköp visar fortsatta misstag kan det vara aktuellt med andra åtgärder, som återkallelse av tillståndet, förklarar Bo Johansson.

Så kallade provköp genomförs ofta av kommunen och inte sällan med fokus på ungdomars inköp av tobak och alkoholhaltiga drycker i butiker. Ofta beslås butikerna med missar i legitimations-rutinerna testpatrullerna kan köpa utan att visa leg.

– Det handlar om att man inte har ordentliga rutiner. Och varför har man inte det...svaret kan vara ren slöhet, förklarade Bo Johansson efter en provköpsrunda i våras där fyra av femton butiker hamnat på observationslistan.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel ska kassören/kassörskan begära legitimation av alla under 25 år, allt för att förvissa sig om att kunden är på rätt sida gränsen, över 18 år

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons