Annons
Nyheter

”Resan var mycket väl använda pengar”

Nyheter • Publicerad 9 november 2011

SÖDRA ÖLAND

– En fantastisk resa, så kommenterar kontraktsprosten Leif Bengtsson den kritiserade resan för präster och kyrkoråd till Jerusalem i förra veckan.

Annons

– Vi behöver komma ifrån för att diskutera strategier inför framtiden.

Totalt deltog 20 personer från södra Öland. Sex präster, elva förtroendevalda och tre anställda i nyckelpositioner. Dessutom deltog elva personer från Södermöre pastorat.

Kostnaden för resan, 180 000 kronor, har väckt ont blod hos flera personer som hört av sig till Ölandsbladet.

– Prästernas pengar täcks till största delen av pengar ur en stiftelse som stiftet förvaltar. De övrigas ekonomi handlar om våra egna centrala. Det är alltså inga pengar som tagits ur församlingsanslagen, säger Leif Bengtsson.

Men det är väl ändå pengar från kyrkan som medlemmar bidrar till?

– Det här belastar inte församlingsarbetet. Det är andra pengar. Det är centrala pengar som vi har använt, säger Leif Bengtsson.

– Människor vill att vi ska leverera, men tillåter oss inte att dra oss undan, säger Leif Bengtsson besviket.

Kyrkans företrädare måste få tid och resurser att behandla viktiga frågor, anser han.

Varför åka till Israel?

– När man drar sig undan i Sverige så är det inte helt billigt. Det är inte dyrare att åka utomlands om man vill bli lite omhändertagen, över vandrarhemsnivå, säger Leif Bengtsson.

Annons

– Allting är budgeterat och förankrat i fullmäktige. Är det så att någon har några synpunkter på det så tycker jag att man ska rösta i kyrkovalet, fortsätter Leif Bengtsson.

En annan bidragande orsak är kunna erbjuda präster och förtroendevalda en möjlighet att besöka det heliga landet.

– Vi har ju till och med präster som inte varit där, säger Leif Bengtsson.

KOMPETENSUTBILDNING

Leif Bengtsson tycker att hela resan har speglats fel, som om representanterna från södra Öland åkt till Jerusalem för att träffa Växjöbiskopen Jan-Olof Johansson, med hus i Södra Möckleby.

Syftet med resa var kompetensutbildning och strategisamtal.

– När resan stod klar passade jag på att fråga biskopen om han hade möjlighet att träffa oss när vi ändå var där. Nu kom han att vara med oss från lördag kväll till måndag kväll. Vi hade ett mycket bra samtal.

– Påståendet att vi skulle kunnat träffa honom hemma också är bara dum, då hade det kanske blivit en kväll eller eftermiddag på sin höjd, säger Leif Bengtsson.

Var resan lyckad?

– En fantastisk resa. Men den var jobbig. Vi började arbeta klockan åtta på morgonen och avslutade först halv tio-tio på kvällen.

– Vårt medlemsantal sjunker, hur löser vi kostnaderna för våra kyrkobyggnader och hur vi ska tillgodose alla de önskemål som ställs på oss — det var sådant vi diskuterade. Resan var mycket väl använda pengar, tycker Leif Bengtsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons