Nyheter

Reparationer på bron igen

Nyheter • Publicerad 12 augusti 2010

ÖLANDSBRON

Den här veckan genomförs den sedvanliga broinspektionen på Ölandsbron. Och på måndag återupptas reparationerna av kantbalkarna.

– För att inte störa trafikanterna eller broarbetarna passade vi på att göra broinspektionerna den här veckan, säger Adriano Maglica, Trafikverkets projektledare för Ölandsbron.

ANTALET BILAR MINSKAR

Nästa vecka är alltså sommaruppehållet över för reparationerna. Då sätts åter betongbarriärer upp och delar av bron blir tvåfilig istället för fyrafilig.

Turismen på Öland är fortfarande stor, framför allt på norra delen av ön. Men Trafikverkets erfarenhet av trafikflöden gör ändå att de väljer att sätta igång.

– Visst kommer det att finnas turister kvar även då men många går tillbaka till jobbet på måndag. Vi har sett i vår statistik att antalet bilar minskar kraftigt den veckan.

Under hösten kommer reparationsarbetet att löpa på som tidigare, med undantag för Skördefest-helgen då trafikbelastningen åter blir mycket hög på bron. Förra året valde Trafikverket att ha två filer mot Öland och en fil mot Kalmar, men hur det blir i år är inte helt bestämt.

– Jag kan inte svara i detalj på det, men vi drog erfarenheter av förra årets körfältslösning och ska ha ett möte där vi diskuterar hur vi ska göra den här hösten, säger Adriano Maglica som dock menar att köer är oundvikliga.

– När det kommer så många bilar samtidigt skulle det bli köer även om alla körfält var öppna.

Redan i våras ändrades upplägget av körfälten. Från början fanns det tre filer längs den sträcka som repareras, men detta ändrades till två bredare filer med högre hastighetsbegränsning efter reaktioner från både trafikanter och de som utför vägarbetet.

FAKTA/ REPARATIONERNA

• Kantbalken skall repareras och samtidigt förses med ett skyddssystem som ska hindra att armeringen i kantbalkarna rostar.

• Mellan arbetet och trafiken sätts ett skydd upp, för att personal skall få god arbetsmiljö samt för att upprätthålla en säker framkomlighet för trafikanterna.

• Reparationsarbetet beräknas pågå till december 2011.

Källa: Trafikverket

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.