Nyheter

Rekordstort utbud på fastighetsmarknaden

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2008

440 objekt, fördelade på villor, fritidshus, gårdar, borätter och tomter.

Det är dagens utbud på den öländska fastighetsmarknaden, vilket är en ovanligt hög siffra.

– Man pratar om 30 procent fler objekt idag, jämfört med samma tid förra året, säger Kjell Jakobsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Borgholm.

”Normalt” brukar antalet objekt ligga på cirka 250; omkring 150 i Borgholms kommun och runt 100 i Mörbylånga. Men nu är fördelningen 250 mot 190.

– Det är dock inga dramatiska förändringar i prisbilden, men visst är den något pressad. Och en del objekt är lite svårsålda, säger Kjell.

– Villor i prisklassen 1,2 till 1,8 miljoner är lättsålda, här märker vi ingen skillnad mot tidigare. Och bra fritidshus i bra läge hittar alltid köpare. Liksom tomter, säger Kjell som i dagarna sålde en fritidshustomt för 2,8 miljoner.

Men så ligger den också strandnära i Hagskog söder om Byxelkrok och har en tomtareal på närmare 4 000 kvadratmeter.

– Så de stora nedgångar på bomarknaden man läser om känner jag inte igen. De är nog i mångt och mycket ett storstadsfenomen, och särskilt gäller det bostadsrätter vilka inte finns i så stort antal här och som ligger på helt andra prisnivåer.

Det dyraste objektet i det öländska utbudet är för närvarande är en villa i Äleklinta, belägen i landborgssluttningen drygt 100 meter från havet och med en utsikt som sträcker sig från Blå Jungfrun i norr till Borgholms Slott i söder. Ett mycket unikt läge som förklarar utgångspriset på fem miljoner kronor.

Den som vill studera fastighetsutbudet närmare kan gå in på webben: www.hemnet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.