Nyheter

”Reinfeldt den självklara kandidaten”

Nyheter • Publicerad 25 juli 2006

Folkpartiets Lars Leijonborg gjorde inga större anspråk på statsministerposten när han på söndagen blev utfrågad av missionspastor Thor-Björn Bastås.

Det var en till en början trumpen Leijonborg som anlände till tältet på Klintagården. Med en sammanbiten min deltog han i de första psalmerna ”O store Gud” och ”Ovan där”. Han sjöng men det var inte mycket mer.

När sedan pastor Thor-Björn Bastås kommenterade vilken kampsång som skulle ljuda i riksdagen om Leijonborg kom dit, drog han en aning på smilbanden men fortfarande med dämpad entusiasm.

– Göran Persson har sjungit ”O store Gud” länge nu. Om Lars kommer till Rosenbad blir det väl Ovan där som kommer att höras i korridorerna, eller snarare o-van där.

Efter lite sång och musik verkade det ändå som om den gamle missionsvännen Leijonborg, började bli varm i kläderna. Han var trots allt lite på hemmaplan. Men några planer på att predika liksom sin far som var missionspastor, har han inte haft. På söndagen fick han dock testa på att förklara raderna ”Jag blygs inte för evangeliet” ur Paulus Romarbrev. Något han inte uppskattade.

– Jag känner mig överrumplad och våldtagen. Vanligtvis brukar jag tacka nej till sådana här erbjudanden, förklarade Leijonborg för en förvånad Bastås.

Det blev trots Bastås tappra försök ingen direkt uppsluppen stämning under söndagen. Leijonborg blev flera gånger besvärad och stundtals även irriterad på den utfrågande pastorn. När diskussionen kom in på vem som ska ta över efter valet, blev partiledaren mer självsäker.

– Det är dags för socialdemokraterna att ta sig en ordentlig vila, tyckte han och fick kvällens första och största applåd.

– Du är ju äldst av er fyra i alliansen. Då är det väl naturligt att du också blir statsminister om ni vinner valet? undrade Bastås.

– Det är roligt att du ser det så, men med de opinionssiffror som är nu och de besked som givits är det avgjort att Fredrik är den självklara kandidaten, konstaterade Leijonborg.

Efter första delen av utfrågningen var det dags att välja en psalm. Det blev en taktfast ”Våga sätta fulla segel” som Leijonborg dock valde att inte sjunga med i.

– Jag har glömt mina glasögon, bortförklarade han sig men tog ändå inte emot dem när Bastås letade fram dem.

Därefter tog en mer detaljinriktad utfrågning vid. Bastås gick ut hårt med att låta Leijonborg stå till svars för sina hårda språkkrav på invandrare.

– Det är ju så att det är mycket lättare om man talar någorlunda det språk som de flesta talar i det land där man bor, hävdade Leijonborg.

Partiets skolpolitik togs också upp och Bastås undrade hur Leijonborg kunde få ihop liberalism med partiets förslag om betyg redan i mellanstadiet.

– Leder inte det bara till ännu mer stress. Är det frihet i så fall? undrade Bastås.

– Överallt, vart man än kommer, så säger lärare och elever att det är så stressigt. Jag undrar hur det är i andra länder där man han ännu mer att göra? Kan det vara tvärtom? undrade Leijonborg.

– Vi tror, att med betyg redan i mellanstadiet, får eleverna en tidig signal om hur det går för dem. Det borde bli mindre stressigt, tyckte han och passade sedan på att kasta en rejäl känga åt dagens socialdemokratiska skola.

– Jag ska få bort flumskolan som är en styggelse där man knappast lär sig något, sa han.

Frågor med mest lokal anknytning var de om Östersjön och kärnkraftverkens framtid.

– Svenskt jordbruk har använt alldeles för mycket kväve och fosfor. Vi måste pressa ner användningen av detta, sa Leijonborg och hänvisade även till trafiken och industrierna som ett av problemen.

Som ett led i att rädda Östersjön propagerade han även för en utbyggnad av kärnkraftverket i Simpevarp.

– Om vi kan driva tre reaktorer kan vi väl lika gärna driva fyra, tyckte han och öppnade därmed upp för en framtida utbyggnad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.