Annons
Nyheter

Reine Medelius tackade för sig

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

RUNSTEN

Under 23 år har Reine Medelius verkat på Öland, ända sedan prästvigningen 1984, men nu är det slut. Reine ledde sin sista högmässa i Runstens kyrka på söndagen och temat var ”Förlåtelse utan gränser”.

Annons

Mycket sång och musik inramade söndagens högmässa och skön sång är något vi förknippar med Reine Medelius. Som kyrkonämndens ordförande Alvar Johansson sa vid samlingen i Rungården efter högmässan:

– Det finns tre saker som kännetecknar Reine; folket kallar honom våran präst och det är något unikt att bli kallad just för våran präst. Nummer två, Reine är en gudabenådad sångare och det har vi alla fått ta del av under årens lopp. Sist men inte minst är Reine en klarsynt person som man verkligen kan hålla det goda personliga samtalet med.

Temat för högmässan var ”Förlåtelse utan gränser”. I sin predikan undrade Reine om det faktiskt är möjligt att alltid kunna förlåta allting?

”MÅSTE LÄRA OSS FÖRLÅTA”

– Vi måste lära oss att förlåta i både smått och stort, sa Reine Medelius.

Reine läste en sammanfattning av boken ”Gömstället” som handlade om en familj som gömde sig undan tyskarna under andra världskriget. Två systrar som trots all ondska och sorg klarar sig vidare i livet efter kriget med hjälp av Gud och de förlåter sina plågoandar.

– Guds kärlek är starkare än hat, sa Reine.

Gud hjälper alltid den som behöver hjälp, bultar vi på hans port ska den öppnas, det vi ber om ska vi få.

– Glöm bitterhet, förlåt era medmänniskor och be själv om förlåtelse och läk era inre sår, våga gå över gränserna, avslutade Reine.

Kyrkorådet i Gärdslösa, Långlöt och Runsten tackade Reine för hans tid och arbete här och ordförande Gunnar Nilsson överlämnade en tavla med motiv från Öland.

Annons

PRÄST SOM BLIR SAKNAD

Efter högmässan bjöds alla in till Rungården för en liten avskedsstund. Drygt 130 personer samlades där för att hylla och tacka Reine. Först ut att prata var tillförordnade kyrkoherde Leif Bengtsson:

– Reine har alltid varit en person som ställer upp och säger alltid att allt ordnar sig. Jag tänkte, att jag skulle bygga mitt arbete på Reine eftersom han varit länge på norra Öland och är en person att lita på. Nu blir det inte så eftersom Reine går vidare till annan tjänst.

Ann-Marie Karlsson, kantor och en av Reines närmaste medarbetare, tackade från kyrkokören och från sig själv.

– Du är en fantastisk arbetsledare, präst och sångare. Du har stöttat oss alla under den här tiden och vi har kunnat luta oss mot dig. Vi kommer att sakna dig så innerligt. Nu måste vi klara oss själva, hur nu det ska gå till.

”JAG ÄR ALLDELES RÖRD”

– Jag måste säga att jag är alldeles rörd av allt som har sagts här idag. En del är väl sant, men lite måste jag sålla tror jag, Reine.

– Jag är den jag är tack vare min tid här. Ann-Marie, som kom att bli min närmaste samarbetspartner, jag kommer att sakna vårt samarbete, men vi kan fortsätta att arbeta tillsammans. Jag bor ju kvar i Kalmar och vi kommer alla säkert att ses igen.

Leif Bengtsson tog till orda igen för att runda av:

– Tack för den fina gemenskapen, maten och vilket väder sedan då. Livet måste går vidare, men vi menar verkligen allt vi sagt, du behöver inte sålla något. Nu ska du få en välförtjänt semester och vi kommer att ta med dig i våra förböner i framtiden.

– Tack så mycket än en gång, och välkomna allesammans till Madesjö kyrka den 9 december vid min installation som kyrkoherde där, avslutade Reine.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons