Regionförbundets kulturplan sågas
BORGHOLM
Kulturbyråkrati hör möjligen till de mera gäspframkallande inslagen i vårt politiska liv, men i slutändan gäller det dock kalla fakta och reda pengar: beslut om vilka kulturinstitutioner som får offentligt stöd och vilka som inte får.
Kommunens företrädare i Emmaboda kämpar med näbbar och klor för att etablera The Glass Factory i Boda som länsangelägenhet och med krav på att detta skall bli både kulturarv och få så kallade länsuppdrag, det vill säga aktivt kunna gå ut och stimulera hela länet med kulturkonsumtion. Ett länsuppdrag underförstås medföra ett regelbundet ekonomiskt verksamhetsstöd.
Man förstår ivern när man vet att det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Näs i dagarna ansökt om ett årligt driftsbidrag på tre miljoner kronor hos Regionförbundet. Näs beräknar i år nå 40 000 besökare, en siffra som även The Glass Factory eftersträvar, även om man hittills i år inte nått långt över 10 000-strecket.
Bakgrunden till framtagandet av kulturplanen, som ska gälla för perioden 2012-2014, är att staten ger regionerna större beslutanderätt över hur de statliga kulturpengarna från och med nästa år skall fördelas. Även om staten har kvar det övergripande strategiska ansvaret för den nationella kulturpolitiken, så är målet med förändringen att skapa ett ökat utrymme för regionala prioriteringar och variationer.
BORGHOLM KRITISKT
Hur har då Borgholm reargerat på Regionförbundets kulturplaneförslag?
Johanna Nilsson (C) är ordförande i kommunens Kultur- och fritidsnämnd. Hon ser till att vi får ta del av nämndens helt nyskrivna remissvar som går till kommunstyrelsen för sammanställning med övriga synpunkter från kommunen.
Medan Emmaboda kommit med en 10-sidig (!) inlaga, så nöjer sig de närmast kulturansvariga i Borgholm med ett kortkort svar, som dock långt ifrån saknar skärpa. Man tycker helt enkelt att Regionförbundet gjort ett dåligt arbete och ger förbundet bakläxa.
Vi anser att Kulturplanen är mer en halvostrukturerad inventering och en sammanställning av ett arbetsmaterial än en kulturplan. Det saknas en bra struktur som på ett enkelt och inte så mångordigt sätt beskriver nuläget, kulturplanens framtagande och förankring, vilka utvecklingsmöjligheter som finns samt vad vi ska göra under perioden 2012-2014. Nämnden saknar också en regional kulturpolitisk vision och kulturpolitiska mål där det klart framgår vad vi vill i Kalmar län, skriver man, och fortsätter:
Eftersom planen är ofärdig är det svårt att lämna konkreta synpunkter på innehållet. Nämnden tycker att bibliotekens viktiga roll som lokala kultur- och kunskapscentrum inte kommer fram. Kulturturismen är så viktig för länet så på något sätt bör det nämnas i planen. Vi anser att om det finns tid bör den omarbetade planen åter remitteras till kommunerna.
ANDERS MARELL