Annons
Nyheter

Regeringen till bönders undsättning

Nyheter • Publicerad 12 juli 2012

ÖLAND

Den öländska myllan är fylld av fornlämningar, vilket ställer till med problem för öns bönder. De senaste veckorna har de rasat mot länstyrelsens tillämpning av lagen. I en utredning föreslås nu en ändring av kulturminneslagen.

Annons

Utredningen som just nu ligger på remiss hos Mörbylånga och Kalmar kommun föreslår en förändring av kulturminnesskyddet så att endast fornlämningar från före 1750 är automatiskt skyddade. Målet har varit främja möjligheterna ”att leva i, bruka och utveckla kulturskyddade miljöer“. Efter att remissvaren har kommit in ska kulturdepartement se över dem och föreslå en ny lagstiftning.

–Man vill ju veta vad omvärlden tycker, säger Sofia Laurin, handläggare på kulturdepartementet.

Många stenmurar på Öland är skyddade enligt kulturminneslagen och miljöbalken, vilket Ölandsbladet bland annat skrev om i slutet av juni, då en bonde dömts att återbygga murarna på sin tomt, eller betala 850 000 kronor var tredje månad.

MÖRBYLÅNGA VÄLKOMNAR

Mörbylånga kommun har möjlighet att yttra sig till utredningen och ska lämna in sitt svar senast 5 oktober. De välkomnar en tydligare kulturminneslagstiftning.

– Det är en väldig osäkerhet hela tiden med detta, säger stadsarkitekt Marie-Christine Svensson. Hon öppnar även för en gradering av skyddsnivåer - så att olika objekt kan ha olika starkt skydd.

– Kulturminneslagen som råder över andra lagstiftningar, det kan man ju tycka är lite märkligt ibland att den har blivit så stark, säger hon.

LRF VILL HA MER

Lantbrukarnas riksförbund yttrade sig inför utredningen förra året, och tog då bland annat upp att lagstiftningen borde ändras så att färre lämningar skyddas och att lagen ska bli tydligare för de som är skyddade. För att underlätta för bönder på Öland och andra platser i landet med liknande problem vill de att regeringen tillsätter en utredning av miljöbalken och det biotop-skydd för djurs livsmiljöer som den innebär.

– Miljöbalken är ett mycket större hinder för bönderna än vad kulturminneslagen är, säger Anna Tiberg, enhetschef för energiföretagande och miljö på Lantbrukarnas riksförbund.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons