Nyheter

Regeringen godkänner utökade Beijershamn

Nyheter • Publicerad 28 mars 2009

Öland Windsurfing Club (ÖWC), Mörbylånga kommun och flera privatpersoner får se sig besegrade i frågan om en utökning av naturreservaten Beijershamn och Svansholmarna. Nu har miljöminister Andreas Carlgren själv skrivit under beslutet att inte ta upp överklagandet från ÖWC, samt avslå övriga överklaganden.

Länsstyrelsens vilja att utöka naturreservaten har blivit en utdragen historia. Redan 2005 lyftes förslaget för första gången. Anledningen sades vara konflikter mellan fågellivet och den turism som sker i området. Den 3 december 2007 fattades beslutet att fastställa föreskrifter och skötselplan för området samt utvidga naturreservaten med 136,1 hektar. I samband med detta ändrades avgränsningarna för Svansholmarna, väster om Beijershamn.

ÖWC var bland de första att överklaga beslutet. De menade att det fanns en risk att länsstyrelsens förslag om det begränsade området kring Svansholmarna, skulle ”begränsa nuvarande verksamhet och vidare expansion”. Mörbylånga kommun har inte sett några skäl till att nuvarande gränser och regler ändras. Istället menar kommunen att besökare, vindsurfare, badare och fågelskådare varken ifrågasätter eller ignorerar de biologiska värdena som finns i och i anslutning till naturreservaten. Flera privatpersoner ställde sig bakom kommunens överklagande.

Miljödepartementet menar att enligt en paragraf i Miljöbalken har ideella föreningar rätt att överklaga domar eller beslut om tillstånd, godkännande eller dispens. I detta fall anser dock departementet att länsstyrelsens beslut om naturreservatet inte är ett sådant beslut som faller under den paragrafen. Vidare menar departementet att ÖWC inte äger mark eller har rätt till mark som berörs av reservatsbeslutet. Av den anledningen prövas inte surfingklubbens överklagan.

Överklagandena från kommunen och de nio privatpersonerna har regeringen dock prövat, men kommit fram till att det inte finns tillräckliga skäl för att ändra länsstyrelsens beslut. Istället menar regeringen att beslutet uppfyller en rad bestämmelser och riktlinjer kring bevarandet av Natura 2000-områden och riksintressen: ”Regeringen finner inte skäl att frångå länsstyrelsens bedömning att det avgränsade området i fråga har så höga naturvärden att det är motiverat att skydda det som naturreservat med angivet syfte och med angiven geografisk avgränsning”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.