Nyheter

Redo att ta emot flyktingbarn

Nyheter • Publicerad 1 februari 2008

MÖRBYLÅNGA

Sovplats, lagad mat och personal dygnet runt. Inom mindre än tre veckor kan Mörbylånga kommun börja ta emot asylsökande flyktingbarn utan vårdnadshavare. Då öppnar ett boende med plats för fem barn.

Mörbylånga kommun har skrivit avtal med Migrationsverket och den 18 februari öppnar boendet.

– Barn utan en vuxen är en angelägenhet och en fråga där vi vill bidra på något sätt. Fem platser kanske kan ses som en låg nivå men det handlar inte om volymen. Vi vill på ett bra sätt ge barnen en ny start på ett nytt liv, säger Jonas Jansson, som är administrativ chef på socialförvaltningen samt har kommunstyrelsens uppdrag att samordna kommunens flyktingfrågor.

Förmodligen är barnen i 15-16-årsåldern och enligt statistik från Migrationsverket kommer majoriteten av dem från Irak. Men även Afghanistan och Somalia är starkt representerade. Jonas Jansson räknar med att Mörbylånga ska kunna ta emot mellan tio och femton barn under 2008.

HEMLIKA FÖRHÅLLANDEN

I och med mottagandet av flyktingbarnen, tar kommunen på sig tre huvudsakliga ansvarsområden. Dels ska en utredning göras om vilka behov barnet har, vad gäller undervisning, boende och eventuella stödinsatser. Dels ska barnen erbjudas skolgång och slutligen utses en god man, som motsvarar vårdnadshavare eller förmyndare. Personalstyrkan kommer att bestå av personer som redan idag är kommunanställda. De har fått lämna in intresseanmälningar och visat på intresse och kompetens.

– De personer som jobbar med utredningar av barnen har den kompetens som krävs. Sedan finns det andra personer som fungerar som handledare, lagar mat och bidrar till den sociala strukturen. Tanken är att barnen ska ha så hemlika förhållanden som möjligt, säger Jonas Jansson.

Om barnets asylsökan resulterar i uppehållstillstånd, bör kommunen gå vidare med ett integrationsarbete. Har barnet då hunnit fylla 18 år, handlar integrationen om grundläggande språkutbildning och anpassning till yrkeslivet. Idag finns dock inget aktivt integrationsarbete i Mörbylånga kommun.

– Men eftersom ungdomarna sannolikt får uppehållstillstånd, kommer vi att börja jobba med integrationsfrågor. Vi har i uppdrag att komma med förslag om detta inom en månad, säger Jonas Jansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.