Annons
Nyheter

REA ställde beslutsfattarna mot väggen om Köpingskolan

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

”Det pratas om att vår skola ska läggas ner. Vi vill stoppa detta och undrar om ni kan hjälpa oss”. Mejlet från tre Mörbylånga-tjejer väckte REA-redaktionens intresse.

Annons

– Jag skulle göra exakt likadant om det vore min skola, jag kan verkligen sätta mig in i deras situation, säger REA:s 14-åriga reporter Fanny Hansen.

REA är SVT:s konsumentprogram för barn. Dit kan unga tittare höra av sig för att få hjälp att driva igenom frågor som är viktiga för dem. Isabella Viktor, Elice Nilsson och Elina Nilsson går sexan respektive femman på Köpingskolan. Sedan september har de lämnat in medborgarförslag, skrivit insändare och samlat in över tusen namnunderskrifter för att behålla sin skola. Till slut bestämde de sig även för att skicka ett mejl till REA-redaktionen, som blev berörda av vad tjejerna skrev.

– De är väldigt engagerade. Det är viktigt att lyssna på barnen och nedläggningen av skolor är en aktuell fråga i hela landet, säger inslagsproducenten Malin Jilkén som ledde inspelningarna under onsdag och torsdag.

TRÄFFAT MAKTHAVARE

– REA lyssnar på vad vi tycker och gör att vi får vår röst hörd, säger Elice Nilsson.

På plats för att föra elevernas talan finns reportern Fanny Hansen. Hennes uppdrag är att ställa makthavarna mot väggen:

– Jag träffade skolnämnden och skolchefen igår. Idag ska jag följa med tjejerna till Kalmar där vi får lära oss att skriva pressmeddelanden. Vi vill uppmuntra och visa att ju mer uppmärksamhet man får, desto större chans är det att man kan få till en förändring, säger Malin Jilkén.

Isabella, Elice och Elina är mest bekymrade över att förlora den stora skolgården, närheten till vattnet och tryggheten i att gå med enbart femte- och sjätteklassare.

– Vi vill ha det lugnt innan högstadiet. Vi är fortfarande barn och vill känna att vi är redo. Om vi skulle börja femman på Skansenskolan är det nog inte många som vågar gå ut på rasterna. Många är rädda för högstadiets stora killar, säger Elice Nilsson som går i klass 6 A.

GJORT VAD DE KUNNAT

Annons

Nu hoppas tjejerna att REA:s reportage ska ge resultat.

– Många kollar på tv och vi hoppas att folk förstår att vi vill ha kvar skolan. Men om inte politikerna ändrat sig så har vi i alla fall gjort vad vi kunnat, säger Elina Nilsson.

Efter avklarat uppdrag återvände TV-teamet till Stockholm. Där ska nära fyra timmars filmat råmaterial bli sex minuters reportage, som visas på televisionen om sex-sju veckor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons