Rävskabb över hela Öland - djur svälter ihjäl
ÖLAND
När rävskabben kom till Öland för nästan exakt två år sedan befarades snabb utrotning av rävstammen. Än har öns rävar överlevt attacken från de fruktade parasitkvalstren. Fast nu går det jättefort, bara i förra veckan sköt jag tre skabbsmittade rävar och då var en inne i vårt fårhus, berättar Börje Andersson, jägare på norra Öland.
14 november 2004 är ett dystert datum för rävstammen på Öland. Den dagen sköts en utmärglad rävtik i Kastlösa och jägarna såg genast att någonting var fel. Deras farhågor bekräftades av SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, i Uppsala: rävskabben hade kommit till Öland.
Experter förutspådde en snabb och närmast total utplåning av rävstammen på Öland och uppmanade till hård avskjutning för att möjligen stoppa skabbens framfart. Skjutna djur med konstaterad smitta skulle även brännas, allt för att hindra vidare spridning.
tragiskt
SVA gav rävstammen två år. När skabben kom till Bornholm utraderades rävstammen på just två år och ett liknande scenario var troligt på Öland.
Öns rävar har än så länge trotsat domedagsprofetiorna. Fast deras tid är utmätt.
Tyvärr är det så. Nu är rävskabben spridd på hela Öland och det går jättefort. Bara i förra veckan sköt jag tre skabbsmittade rävar och då var en inne i vårt fårhus, berättar Börje Andersson, jägare på norra Öland.
Börje betecknar skabbangreppen som grymma och tragiska.
Rävarna har denna enorma klåda och blir oförmögna att jaga och får därmed ingen föda, till slut blir de helt apatiska. Det är synd om dem, det är tragiskt.
kommer och gårDen snabba spridningen till trots vägrar Börje ge slaget förlorat.
Det vore fruktansvärt om räven försvann från Öland. Nej, vi får hoppas att några djur är resistenta och att en spillra blir kvar.
Liknande tongångar hörs från SVA.
Rävskabben kommer och går, i svängar upp och ner där de lokala förutsättningarna styr hur fort eller sakta det går från ras till återuppbyggnad, säger Dan Christensson, chef för Parasitologen på SVA.
Se på Norrland där rävskabben startade på sjuttiotalet för att sprida sig som en rullgardin söderut till Mälardalen där det tillfälligt tog stopp med isolerade områden som klarade sig. Då rasade populationen nästan totalt, nu är rävstammen i Norrland uppbyggd igen.
Därmed finns även hopp för Öland, anser Christensson.
Det kan komma in nya djur och något djur kan också klara sig bättre än andra mot skabben.
MICHAEL STÅHL
michael.stahl@olandsbladet.se