Nyheter

Rättsligt klartecken till Resedan

Nyheter • Publicerad 10 juli 2012

BORGHOLM

”Äntligen.”

Nu ska bygget på Resedan igång.

– Det här är en viktig signal för de som vill satsa och investera i kommunen, säger Borgholms kommunchef Christina Madeling, i semestertider även tillförordnad vd för byggherren Borgholm Energi.

Två gånger om har byggprojektet på Resedan med 24 bostadsrätter och ny hälsocentral granskats av rättsvårdande myndigheter.

Nu är förmodligen sista ordet sagt – Hansa Bygg:s vinnande anbud i anbudsomgång nummer två, den första förkastades av Förvaltningsrätten, gäller och därmed kan byggherren Borgholm Energi trycka på startknappen.

– Fast först måste vi invänta att Kammarrättens dom vinner laga kraft, säger kommunchefen Christina Madeling för att ändå våga tro att storsatsningen är i hamn i denna fas.

– Fantastiskt roligt för hela Borgholms kommun, äntligen är saker och ting på G, säger hon och tror på många positiva följdeffekter.

– Vi, kommunen, ser det som att vi får igång ett flöde med än mer inflytt än just de som flyttar in på Resedan.

SIGNAL

– Det är också en viktig signal för de som vill satsa och investera i kommunen, att Resedan drar igång kan påverka dem i positiv riktning. Sedan är det givetvis mycket bra för hälsocentralen som får nya och ändamålsenliga lokaler, vilket också är bra för medborgarna i kommunen.

Inflyttningsdatum är numera i januari 2014. I projektets begynnelse var denna höst målet.

Anbudsomgång nummer två överklagades av vinnarna , NCC Construction, i den första och rättsligt underkända omgången. Detta då NCC anbud i omgång två ratats av Borgholm Energi på grund av två ”otillåtna reservationer”, att argument byggjätten inte godtog.

14 JULI

Förvaltningsrätten i Växjö ansåg dock att Borgholm Energi gjort en riktigt bedömning för att i en dom från den 20 juni slå fast att det skulle strida mot kravet på likabehandling av leverantörerna att ta med NCC:s anbud i utvärderingen.

Detta överklagades på nytt av NCC, men Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd vilket innebär att NCC:s sista halmstrå är Högsta Förvaltningsdomstolen.

Tiden för överklagande dit går ut den 14 juli.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.